Банкеръ Daily

Общество и политика

Ремонтът на Пловдивската духовна семинария почти приключва

Премиерът Бойко Борисов посети Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“, чиято сграда се ремонтира с част от отпуснатите от правителството 600 000 лева. 

"Радвам се, че се строи здраво", заяви премиерът Борисов и акцентира върху значителните средства, предназначени за образователна инфраструктура. За нас образованието е основен приоритет, включително духовното, добави Борисов.

Към настоящия момент голяма част от ремонтните дейности в Семинарията са реализирани. Сменени са старите покриви, които са били в много тежко състояние. Сменена е и отоплителната система, а подовите настилки в сградата са подменени. Учебните помещения са в процес на подготовка за започването на нормален учебен процес.

Пловдивска духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий" води началото си от 1878 г., когато по настояване на Eкзарх Йосиф е основано свещеническо училище в Прилеп. Същото през 1883 г. е преместено в Одрин, а през 1892 г. духовното училище е вече в Цариград и е преобразувано в четирикласно учебно заведение, известно като Цариградска духовна семинария. През 1913 - 1914г. Семинарията се прехвърля в България и в   се установява в Пловдив, където през месец септември отваря врати за първата си учебна година на родна земя.

По решение на Дирекцията по вероизповеданията през 1950 г. Пловдивската духовна семинария се слива със Софийската духовна семинария и заедно са  преместени в Черепиш.

След четиридесетгодишно прекъсване през 1990 г. учебният процес  отново е възстановен в Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във