Банкеръ Daily

Общество и политика

Ремонтът на НДК е към края си

Основните строителни дейности от ремонта на Националния дворец на културата трябва да приключат до 15 ноември. Това съобщи на брифинг директорът на НДК Ангел Митев.

Общо 45 млн. лева е общият бюджет за ремонт на НДК. Разгънатата площ на НДК е 123 хил. кв. м. От тях са подменени 14 хил. настилки. Обновени са камерите, инсталациите, подменят се конвектори, радиатори и всички нива от 8 до 4, съобщи той.

След средата на ноември ще се извършват монтажните дейности на техниката, тестването на системите, обзавеждането. В тези ремонтни дейности се работи по 70 процента от сградата, останалите 30 процента нямат необходимост от подмяна, обясни Митев, цитиран от БТА.

Представени бяха конкретните дейности по всички помещения, които ще бъдат използвани по време на българското председателство. В залите 3, 3.1 и 3.2, които ще са основни за повечето събития в рамките на председателството, се поставят настилки и подови кутии. Зала 3 е с нова ламперия и нов таван.

Оборудвана е със съвременна техника, включваща дискусионни пултове, видеоконферентна, преводаческа и презентационна система. Напълно обновени са и преводаческите кабини.

С нов таван в овална форма е Зала 10, в която ще са заседанията на официалните лица. Подменени са настилки и в залите 7, 8 и 9 и фоайетата пред тях.

Активно се работи и по основния вход за делегатите - А4. Ремонтира се и зоната пред вход А6, от където ще влизат премиери и президенти.

В Зала 6, която е предвидена за Международен пресцентър, също продължават строително-ремонтните дейности.

Подменени са настилките и във всички фоайета, включени в обхвата на ремонта. Положени са около 14 000 кв. м гранитогрес. Подменя се и оборудването на санитарните помещения.

Запазени са всички мраморни настилки и автентичния интериор на НДК, както и произведенията на изкуството.

В рамките на НДК има 80 произведения на изкуството - стенописи, скулптури, картини, различни пана, чиято обща стойност, според Митев, е около 150 млн. лв.
Предстои те да бъдат реставрирани, това ще стане през декември и ще е финалната част от ремонтните дейности.

До края на годината всички ремонти по сградата трябва да приключат, защото първите събития в нея ще са още на 4-5 януари, коментираха от ръководството на НДК. Те посочиха, че сградата ще е готова за председателството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във