Банкеръ Daily

Румен Радев:

Ремонтите и по-високите заплати на учителите не гарантират качествено образование

"Когато едно училище се закрие, въпрос на време е и цялото населено място да се закрие. Затова държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини. Инвестициите, които се правят – и в ремонти на сгради, и за по-големи заплати на учителите, колкото и да са необходими, не са достатъчни, за да гарантират качествено образование." Това заяви президентът Румен Радев пред репортери в село Трекляно.  Държавният глава присъства на откриването на учебната година в най-малката община в България.

Радев подчерта, че мястото не е случайно, тъй като всичките 19 населени места в общината са имали свое собствено училище, но с течение на времето е останало само едно - това в Трекляно. В него учат 30 деца в смесени паралелки. 

Според президента устойчивата промяна на страната ще започне с промяна в образователната политика. "Образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет и това трябва да бъде приоритет на всяко едно правителство, независимо кой печели изборите. Защото демократично и проспериращо общество се гради от образовани хора", изтъкна той.

Държавният глава посочи, че за последно Богдан Филов - премиер на България в 57-ото и 58-ото правителство, е посещавал училището в Трекляно.

Радев заяви, че трябва да се помисли за иновативни форми на обучение и да се инвестират средства в нови кабинети по природни науки и физкултурни салони. 

Президентът отказа коментар по темата с протестите в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във