Банкеръ Weekly

Общество и политика

РЕМОНТИРАХА ПРАВИТЕЛСТВОТО СЪС СМЯНА НА НЯКОИ МАЙСТОРИ

Ако ремонтът не върви, сменете майстора, макар че това невинаги оправя нещата, гласи един популярен съвет към ентусиастите, решили да си оправят къщичката, преди да падне или някой да им я ритне. Лошото на майсторите е, че обикновено я карат по един и същи тертип, зададен от техните баш майстори. А когато баш майсторите се разпоредят, и най-големите майстори забравят за майсторлъка и гледат да си изкарат надницата. И докато се разберат помежду си, ремонтът се проточва, докато на всички им се скъсат нервите...

Дългоочакваните промени в правителството се оказаха по-скоро персонални, отколкото глобални, каквито гръмко обеща премиерът Сергей Станишев. Структурните ще почакат да минат Великден и Гергьовден. Нещо в политиката на тройната коалиция трябвало да се промени, и то така, че българите да се почувстват ако не бели хора, то поне европейци. Необходимо било да се уверим, че държавата и полицията са си на мястото, а тройната коалиция бди и се труди неуморно в полза на народонаселението.
През Страстната седмица падна голям труд - няма що. Голямата (на лидерите) и малката (на замовете) работни групи за преговорите около ремонта на кабинета се събираха, разделяха и после пак се събираха, за да се споразумеят, както се оказа, за пет имена на министри и едно ново ведомство. Няма закрити министерства, все още липсват и редуцирани държавни агенции, няма идеи и за решаване на проблемите с корупцията и инфлацията. Но за сметка на това новите хора в управлението трябва да внесат нещо свежо в обществените настроения.
Във вторник (22 април) лидерите на БСП, НДСВ и ДПС се договориха за персоналните рокади в правителството, навярно за да изпълнят обещанието си, че до Великден ще бъдат готови. За да отметнат задачата, курбан през Страстната седмица отидоха общо четирима министри - двама от БСП и по един от ДПС и НДСВ.
Румен Делон и Архангел Михаил
Подалият оставка министър на вътрешните работи Румен Петков бе сменен с шефа на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков. Не е ясно дали на Миков ще му помогне това, че носи името на светеца - покровител на ченгетата. Във всеки случай веднага след като самият той потвърди официално, че поема поста, се заговори, че вътрешното министерство му е натресено като партийно поръчение. Премиерът Сергей Станишев, от когото се очакваше, че след грандиозния скандал в МВР ще се спре по-скоро на министър-експерт, се оправда, че е предпочел откровено партийна кандидатура с уговорката, че Миков е ясна заявка за поемане на политическа отговорност. Никой не може да се сърди на хората, че ще разчетат заявката като вкарване на повече политика във ведомство, което трябва да се деполитизира. Още повече че и според управляващите, и според опозицията тъкмо политически интриги изядоха главата на МВР.
Преди две седмици министър-председателят Сергей Станишев се опита да се пошегува пред журналистите, като каза: Що се отнася до това, как трябва да изглежда вътрешният министър - по образ сигурно като Ален Делон, най-добре би бил възприет. За мен са важни разбирането на проблемите на Министерството на вътрешните работи. Във всички случаи ще бъде личност, която е наясно с тези проблеми, която има волята да ги реши. Която ще има политическата подкрепа да го направи. Няма да коментираме как юристът Михаил Миков се вписва в този профил, само ще отбележим, че новият министър може и да не е Румен, но със сигурност е ален. След празниците ще се разбере какви ще бъдат заместниците му, защото двама от тях - Камен Пенков и Цонко Киров, подадоха оставки на 23 април.
Колкото до Румен Петков, той наистина може да оглави парламентарната група на БСП, ако Сергей Станишев иска да бере ядове. Ако не иска, след празниците червените депутати ще натоварят с тази работа Ангел Найденов или Димитър Дъбов.
Президентът за новите наши и ваши
Председателят на Aгенцията за българите в чужбина и бивш кмет на Стара Загора д-р Евгений Желев пое Министерството на здравеопазването от проф. Радослав Гайдарски. Желев бе в комитета от кметове, които подкрепиха кандидатурата на Георги Първанов за втори президентски мандат. През март тази година държавният глава с указ го назначава за свой съветник по развитието на регионалната политика.
Посланикът ни в Германия Меглена Плугчиева стана вицепремиер без портфейл. Нейна работа е да контролира ежеминутно, както препоръча премиерът, движението на парите по еврофондовете.
Президентът впрочем не пропусна още на следващия ден, след обявяването на новите министри, да похвали трима от тях и да замълчи за двама. Той заяви в сряда пред журналисти, че не познава бъдещите титуляри на отбраната и на земеделието Николай Цонев и Валери Цветанов. Приемниците на Веселин Близнаков и на Нихат Кабил са кадровите открития съответно на НДСВ и на ДПС. За хората на БСП обаче Първанов каза ласкави думи. Михаил Миков, според държавния глава, е добър професионалист и почтен човек, който се е доказал при изработването на законите и сега трябва да се докаже при прилагането им. Президентът не се притеснява, че Миков е партийна кандидатура, защото бил добър експерт. Бъдещият вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева, която Първанов прати посланик в Германия, бе определена като много силно попадение, една истинска находка, изградила кариерата си от най-ниското ниво, с доказани морални качества. Човек с много потенциал, бе наречен пък съветникът му и настоящ здравен министър д-р Евгений Желев.
Хляб за армията, камъни за царя
Може би президентът Георги Първанов съзнателно се е въздържал от коментари за новите министри от квотата на НДСВ и ДПС. Спорна фигура, не само в царските редици, се оказа новият министър на отбраната. Жълтите не спряха да шушукат, че на практика лидерът им Симеон Сакскобургготски е бил принуден да смени Веселин Близнаков под натиск от ДПС и БСП, които са в близки отношения с Николай Цонев. Близките отношения се свеждат до приятелство с депутата от ДПС и бивш сив кардинал на СДС Христо Бисеров. Преди да стане министър, Николай Цонев беше шеф на агенция Социални дейности в Министерството на отбраната. Бившият царедворец Николай Свинаров го назначи там, когато беше титуляр на ведомството. Преди това Цонев е бил уволнен от предишния министър от Иван-Костовото правителство Бойко Ноев. Интересен е и частният му бизнес. Фирмата Нилана, в която Цонев участва, единствена снабдява армията с хляб.
В парламента витаят прогнози, че ще има нова вълна от напуснали царисти, които ще се влеят или в групата на Българска нова демокрация, или в партията на Бойко Борисов ГЕРБ.
И в ДПС изживяха своята малка драма покрай рокадите. Ахмед Доган реши да замени земеделския министър Нихат Кабил с доц. Валери Цветанов от Националния център за аграрни науки, макар че за поста, както в.БАНКЕРЪ писа, му беше повече по сърце сегашният заместник-министър Бюрхан Абазов. Доган обаче, с цел да гради имидж на неетническа партия около ДПС, е предпочел за поста българин. От друга страна, не е искал да троши хатъра на Кабил, който е в приятелски отношения с Цветанов.
Спасиана Кирилова

ТПС: Те пак се разбраха. /Сн. 81056/

Каре:
СДОБИХМЕ СЕ С МИНИСТРИ МЕНИДЖЪРИ

Оказа се, че новите попълнения в правителството стоят добре и в бизнеса.
Приемникът на Румен Петков във вътрешното министерство Михаил Миков притежава Агенция за юридически консултации, показват данните на информационната система Дакси. Той ръководи и дружеството, което държи веригата заведения Бързо хранене АД. Половината от неговия капитал е собственост на община Кюстендил, а другите 50% са в ръцете на физически лица.
Николай Цонев, който поема Министерството на отбраната, според Дакси, има доста повече участия. Преди две години (когато оглави Агенцията за социалните дейности към Министерството на отбраната)той стана център на огромен скандал с участието си от 33% в капитала на производителя на хляб и хлебни изделия Нилана АД. Излезе, че неговата фирма е единствен снабдител на армията с хляб. Цонев притежава дял от 33.33% и от Булпапер ООД - производител на домакински, санитарно-хигиенни и тоалетни изделия от хартия и картон. Има незначително участие и в Пакпейпър ООД и Чехия Консулт ООД. Присъства в управлението на Застрахователно акционерно дружество Армеец и Банк Нот АД, което се занимава с търговско посредничество с разнообразни стоки. Основни негови партньори са Николай Георгиев Тапаров и Йордан Райчев Воденичарски. Получава се така, че Николай Цонев ще е единственият действащ служител в Министерството на отбраната, който кара Ламборгини последен модел със скромна заплата на държавен чиновник.
Новият земеделски министър Валери Цветанов се подвизава в строителния сектор. Той притежава дял от 36% от Ренесанс груп АД, което се занимава с архитектурни и инженерни дейности и технически консултации. В неговите ръце са и 20% от капитала на строителното дружество Възраждане ООД. Участва и в управлението на Д Прайм АД, което събаря и разчиства сгради. Негови акционери са Светлозар Бъчваров (който има дял в Стройпроект) и Дениз Хасан Хасан. Цветанов има участия и в Биопроект ООД (занимаващо се с търговия на дребно в неспециализирани магазини, предимно с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия) и Агрин ООД (за търговия на едро с трактори, машини и инвентар за селското стопанство и части от тях).
Бившият кмет на Стара Загора Евгений Желев, който поема здравеопазването, участва само с пакет от 33% в строителната фирма Хера 2008.
С най-скромно присъствие в икономическия живот на страната са новият вицепремиер без портфейл, който ще отговаря за разпределение на еврофондовете - Меглена Плугчиева. Според данните на Дакси тя присъства само в управлението на Сдружение Българо-германски форум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във