Банкеръ Daily

"Демократична България" алармира:

Ремонт уврежда фасадата на художествената галерия “Борис Денев” във Велико Търново

S 250 85f404db f110 4b4e b0f1 25a48c9994fc
S 250 932d3ac9 d198 41ee bb99 6463a97d8da8
S 250 841cf585 013c 41ec b613 4032e909ed7d

Ремонт на Регионалната художествена галерия “Борис Денев” във Велико Търново уврежда фасадата на сградата - един от символите на града и част от ансамбъла в местността “Боруна” заедно с паметника “Асеневци”. За това алармират от "Демократична България".

В момента дървената дограма на сградата се подменя с PVC профили - неотваряеми и без запазен оригинален растер. При работите се нанасят щети на облицовката от бигор. Снимки от мястото показват, че редкият и ценен камък на места вече е счупен. Ремонтът е финансиран чрез голям европейски проект за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Предстои и масивните дървени врати също да бъдат подменени с PVC решения.

Наред с притесненията за самата сграда граждани, които сигнализираха за проблема, се опасяват, че започването на ремонт през декември при ниски температури и висока влажност ще се отрази на картините от фонда на галерията.

“Във връзка с болезнената тема на следващата сесия на Общински съвет - Велико Търново ще изискам от кмета да даде яснота за избраните строителни технологии и адекватността им към архитектурата на сградата. Търсим отговори за случващото се и от директора на институцията Ганчо Карабаджаков (бивш заместник-министър на културата и заместник-кмет), представители на общината и представители на фирмата-изпълнител на ремонтните дейности”, заяви общинският съветник от "Демократична България" във Велико Търново Калоян Янков. (Цялото му съобщение във Фейсбук може да видите тук: https://www.facebook.com/k.yankov.bg/posts/461890878542875 )

Междувременно търновци вече създадоха онлайн гражданска подписка “Да спрем обезобразяването на Регионална художествена галерия "Борис Денев" - Велико Търново”. “Не оспорваме нуждата от ремонт и модернизиране на отоплителните системи, вентилацията, осветителните тела и въвеждането на мерки за енергийна ефективност. Това следва да се изпълнява с необходимата задълбоченост и отговорност към значението на сградата и на функциите, които тя изпълнява”, се казва в петицията. Тя е достъпна на сайта за онлайн петиции тук: https://www.peticiq.com/-galeriavt

Facebook logo
Бъдете с нас и във