Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ремонт с червени нюанси

Подмладяването на листите на БСП напредва с бодри крачки и част от познатите червени лица сериозно мислят дали сами да не се откажат от борбата за следващия парламент. През седмицата от Позитано обявиха, че ще оповестят кандидатите си за депутати в края на март.


Неизвестността обаче подкара машината за слухове на пълни обороти. Към групата на Любен Корнезов, Петър Димитров и Бойко Великов, които още миналата седмица обявиха, че няма да се кандидатират, започнаха да се спрягат (за пореден път) и двамата Руменовци - Овчаров и Петков, както и Георги Пирински. Бившите енергиен и вътрешен министри вече обявиха, че няма да се кандидатират на всяка цена. Под натиск да размислят се намират още Емилия Масларова, Петър Мутафчиев и Асен Гагаузов, довериха източници от червената партия.


Обновлението предизвика силно нежелание темата да се обсъжда. Румен Овчаров и Петър Курумбашев отказаха да коментират, а Румен Петков и Георги Пирински не вдигаха телефоните си. Ако някои от хората с авторитет в БСП се оттеглят, това изобщо не означава, че те ще бъдат изключени, низвергнати или отхвърлени - напротив, те ще продължат да бъдат част от партията, коментира депутатът и бивш заместник-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски. Впрочем по това столетницата се отличава от останалите партии. Като че ли само при нея и при ДПС почетното оттегляне е възможно.


Единственият правилен път пред БСП, а и пред останалите партии е обновяването на лицата, смята Любен Корнезов, който напуска парламента, след като е бил депутат пет мандата. Това е мое лично решение и искам да дам път на по-младите юристи да се развият, коментира още той, посочвайки същевременно, че само младостта не е условие за успех. Човешкият дух не се определя от това на какъв стол си седнал, столът може само да те завърти и да паднеш, допълни юристът.


Така, напук на разпространените предразсъдъци, БСП се оказа партията, която прави съзнателно усилие да се промени заради исканията на протестиращите. Е, сигурно в рокадите има и задкулисие, но пък кой очаква нещо различно? Макар първоначално повечето политици да дадоха вид, че смятат исканията на хората за справедливи, досега никой не е дал по-смела заявка, че това, което се случи по българските улици и площади, може да доведе до по-сериозна промяна вътре в партиите.


ГЕРБ също ще поосвежат листите си, но Бойко Борисов обяви, че ще има ремонт месеци преди протестите. Така че той едва ли ще има твърде много общо с това, което се случи в България. А коалицията ДСБ - Единство трудно би се отказала от основните си лица, пък и хората им са една шепа. Засега единствено Йордан Бакалов официално призна, че няма да участва в битката за следващия парламент.


За да се коментира сериозно това, което социалистите искат да направят, разбира се, трябва да се изчакат окончателните размествания. В момента дори и част от по-младите досегашни депутати от партията се чувстват несигурни за местата си в листите.


Големият проблем на БСП обаче си остава нейният лидер, който с времето все повече се превръща във воденичен камък. Станишев води червените от повече от 11 години и допусна гласовете за нея да се свият от над 1.1 млн. през 2005 г. до под 750 хил. през 2009 година. По това бившият премиер напомня за партийната номенклатура отпреди 1989 г., която независимо от всичко вечно заемаше ръководни позиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във