Банкеръ Daily

Зам.-министърът на здравеопазването:

Ремдесивирът работи добре при българските пациенти

С препарата ремдесивир ще бъдат лекувани средно тежките случаи на коронавирус у нас. Страната ни днес получи доставка от 2593 флакона. Първата партида от лекарството беше представена пред медиите, преди да бъде разпределена между регионалните здравни инспекции и част от нея директно да бъде изпратена до най-силно ангажираните в борбата с COVID-19 болници у нас.

Водещите медици бяха категорични, че медикаментът е ефективен при лечението на COVID-19 в болнични условия.

С доставения днес ремдесивир може да се лекуват 260 човека в интензивни отделения, които имат нужда от допълнителен кислород. "Не се използва при леки пациенти или при цитокинова буря (свръх отговор на определени клетки от имунната система – бел. ред.)", обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. "Курсът на лечение е 2 флакона през първия ден и после - по флакон венозно през следващите дни", допълни той.

Пенков посочи, че е запознат с проучването на Световната здравна организация, според което ремдесивирът не помага при тежките случаи на коронавирус. Той видя в изследването пропуски в методологията: "Имат да работят по тяхната публикация още дълго време, преди академичната общност да им повярва."

"Човек, ако прочете кратката характеристика на едно лекарство, ако е по-притеснителен, никога няма да се лекува с него – там има показание и още 10 противопоказания. Въпросът е, че не е толкова токсичен. Добре се приема от нашите пациенти, няма съобщени нежелани реакции до настоящия момент", уточни зам.-министърът.

Доставката е първата от договор, който предвижда всеки месец България да получава партиди от лекарството до края на март. Следващите ще са по 6000 флакона на месец.

Стойността на договора е 26 млн. лв., а днешната доставка е за 2,1 млн. лв. Преди нея в системата е имало 500 опаковки, а на места резервите са били изчерпани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във