Банкеръ Daily

Общество и политика

Рекултивирани са още 27 общински сметища

В резултат от положените усилия от екипа на Министерството на околната среда и водите е ускорено физическото изпълнение на дейностите за приключване на проектите за рекултивация на депата. 

Само за периода май-септември 2021 г. е приключила техническата рекултивация на 27 депа на общини Челопеч, Роман, Брезник, Бургас, Брацигово, Копривщица, Пордим, Чирпан, Ветрино, Трекляно, Гулянци, Долна Митрополия, Земен, Костенец, Ковачевци, Павликени, Невестино – 2 бр., Долни Дъбник, Бяла (Русе), Несебър, Гълъбово, Велико Търново, Казанлък, Поморие, Белоградчик и Самоков, което представлява 57% от забавените проекти.

През 2015 г. страната ни е осъдена за продължаване на експлоатацията и непредприети действия за изпълнение на техническата рекултивация на общо 113 общински  депа. 

В периода на предишното управление последните издадени заповеди за прекратяване на експлоатацията на общинските депа, които не отговарят на нормативните изисквания, са от декември 2017 г. Въпреки ясно определения краен срок (декември  2020 г.), неглижирането на проблема в продължение на години и бавните темпове на закриване и рекултивация на старите общински депа, е пряката причина, която е довела до уведомлението от Европейската комисия на 15 юли 2021 г., че страната ни ще бъде изправена пред Съда на ЕС за втори път.

След положените през последните 4 месеца усилия за намаляване на размера на санкцията, България ще бъде изправена пред съда за заплащане на санкции за 24 от депата за неопасни отпадъци, които все още не са рекултивирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във