Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ректорът на СУ: Всички политически сили използваха окупацията

Всички политически сили са се опитвали да използват окупацията на ректората на СУ - БСП и ДПС, за да атакуват ГЕРБ, а от ГЕРБ, за да атакуват БСП. Това заяви ректорът на най-старото учебно заведение у нас проф. Иван Илчев на пресконференция. Той каза, че мотивите на някои от окупаторите все пак са били чисти, но допълни, че радикални промени в едно общество се правят изключително трудно.

Има незначителни щети след окупацията, каза още   ректорът.

Той уточни, че в началото на втората окупация студентите са били много нахъсани, а преговорите са били абсолютно безрезултатни. Това по думите му е довело до различни тактики и мерки от страна на ректорското ръководство - сезиране на прокуратурата, становище на ректорското ръководство, опитите на преподаватели и студенти да обяснят на окупаторите, че не са получили обществената подкрепа, на която са се надявали.

Две срещи е имал ректорът на висшето училище с главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев, но проф. Илчев изрично подчерта, че в нито един момент в срещите и в разговорите им не е станало дума за влизане на полиция в сградата на СУ. Ректорът заяви, че снощи преподаватели и студенти са преговаряли три часа през нощта с окупаторите и са ги убеждавали да напуснат доброволно сградата.

Проф. Илчев допълни, че много е помогнал студентският протест вчера пред Ректората „за" и „против" окупацията.

Той подчерта категорично, че полицията по никакъв начин не е преговаряла или убеждавала окупаторите да прекратят действията си. Охранителната фирма на СУ ще бъде сменена още утре, посочи ректорът.

Относно това дали ще има наказание за студентите, ректорът обясни, че този въпрос ще се обсъди и ще има официално решение на ректорското ръководство, след като се проучи и това кои закони са нарушили окупаторите и как са се представяли до момента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във