Банкеръ Daily

Общество и политика

Ректорът на СУ сключил договор с майка си за 9 хил. лева

Проф. Анастас Герджиков

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е сключил договор с майка си проф. Мария Герджикова за 9 хил. лева. Това става ясно от случайно попаднал в ръцете на преподаватели документ.  Договорът е сключен между Алма матер, представляван от проф. Анастас Герджиков и неговата майка.

"Този договор дойде по погрешка в една университетска канцелария, прикачен към друг договор. Така разбрахме, че съществува и вероятно е бил предназначен за деловодството", разказа пожелал анонимност преподавател от университета пред БиТиВи. От документа става ясно, че за по-малко от два месеца проф. Герджикова е получила 9000 лева възнаграждение. Сумата е платена за периода 3 септември – 30 ноември 2018 г. Парите са за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за изготвяне на учебна програма и обучителни материали.

"Виждам очевидна нередност. В условията на договора и в задачите, които са изпълнени, всъщност са заложени компетентности, за които има много специалисти в Софийския университет, които не са потърсени", разказа още преподавателят. Департаментът директно посочва с кого желае да работи - с проф. Мария Герджикова, защото няма процедура по избор на експерти. В документа е записано, че парите са от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите - звено на Софийския университет, а банковата им сметка е една и съща.

"Тук ще се постави въпросът дали този изпълнител е толкова уникален. Но дори и да е така, дори и да не е имало друго лице, което да може да извърши тази дейност, свързани лица, според закона, са и онези, които се явяват роднини по права линия, какъвто в случая е майката", обясни адвокат Грета Ганева, която е специалист в сферата на антикорупционното законодателство. 

От университета не отрекоха съществуването на договора. Ректорът и майка му са отказали интервю. Отказали са и останалите участници в договора - директорът на Департамента проф. Росица Пенкова, както и зам.- ректорът Георги Вълчев. От Алма матер обясниха, че са сключили договор с проф. Герджикова заради професионалните й качества и опит. "Независимо от изложените обстоятелства, за да не остане ни най-малко съмнение за нещо нередно, още сега проф. Герджикова ще дари полученото по договора възнаграждение", отговарят писмено от висшето учебно заведение.

Адвокат Ганева посочи, че от университета не признават наличието на конфликт на интереси, но признават няколко факта. Единият от тях е, че е налице такъв договор. От друга страна потвърждават и че са получени парите за възнаграждението. Тоест няма съмнение, че договорът е изпълнен и е стигнал до неговия край, констатира юристът. По думите й, когато се касае за ректор на държавен университет, трябва да се вземе предвид, че в случаите, когато изразходва публични средства, той попада в обхвата на Закона за противодействие на конфликт на интереси. 

Проф. Герджиков определи случващото се като "предизборен компромат". Според него атаката е заради предстоящите избори за ректор, на които той е кандидат за нов мандат. "Проверих кой е подписал договора - ресорният заместник-ректор, който отговаря за департамента. Говорих с юристи от нашия факултет, в който по всеобщо признание има добри специалисти в областта на правото. Те смятат, че не може да има никакъв конфликт на интереси, защото не става дума за делегиране на права за конкретен случай. Аз съм делегирал на всички зам.-ректори правомощия и отговорности за определени ресори, както изисква Законът за висшето образование. Всички документи на департамента минават през заместник-ректор. Той е одобрил доклада и той е подписал договора", обясни професорът. Той е огорчен е от атаката, особено от твърденията, че проф. Герджикова е избрана от департамента заради роднинската си връзка с него. "За съжаление свикнахме с подобни атаки преди избори. Най-добре го е формулирал Иван Кулеков преди повече от 30 г.: "Имаме си земя, имаме си вода... правим си кал", каза още преподавателят пред БНТ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във