Банкеръ Daily

Илиян Василев:

Ректорът на СУ не може да изчисти обречеността на всеки кандидат на ГЕРБ

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Анастас Герджиков.

Демократична България трябваше да издигне своя кандидатура за президент и то рано. Защото ще загуби в тези двойни избори без да има свой играч на президентския терен. На терена на политическата логика излиза и фактът, че президентът започна да придоби тежест в политическия процес, която може да се окаже опасна, коментира на страницата си във Фейсбук анализаторът Илиян Василев.

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Анастас Герджиков ще бъде издигнат за президент от Инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ-СДС. Информацията все още не е официално потвърдена, но се тиражира в няколко медии, включително и в трите национални телевизии, които се позовават на източници от партията.

"Пространството на нормалността у нас е между "силната ръка на корупционера и мафиота Борисов" и "силната ръка" - за която вече смятат президента Радев. България има нужда от политическа нормалност и тя е между двете крайности Дори ректорът на СУ не може да изчисти обречеността на всеки кандидат на ГЕРБ. И още по-силно налага кандидатура на ДБ, за да не излезе, че ГЕРБ са тези, които определят тона в зонана на съвпадащ електорат", коментира Василев и допълни, че не може да бъде оправдание липсата на финанси - кампанията може да бъде изключително скромна.

Според него може да бъде и липсата на кандидати, защото такива има.

"Без кандидатура за президент не могат да претендират да постигат висок резултат, ще останат в сянката на възхода на партията на Кирил Петков и Асен Василев. Но в ДБ има "органи" - да решават. ПП им остава много полета за активност - като се започне от слабостите на служебното правителство - бол са, особено в енергетиката, в справянето с корупцията, в съхранението на територии на мафията, съдебната реформа, депутатите /тези на ПП са си котка в чувал като при ИТН/. Самият Радев правилно бе критикуван от Лозан Панов за пасивност и действително, ако Гешев не беше нахлул сигурно още щеше да си трае на Донкуков 2.", смята анализаторът. 

Според него Кирил и Асен не могат да огреят навсякъде, дори и да искат - нямат организация. Освен това започнаха да обещават на едро, на всички, пише Василев.

"А онова от което има нужда и кризисен мениджмънт. Голямото предимство на К и А, че бързо решават и действат. Нямат багажа на традиционна сила, още по-малко на съставена от разнолики играчи", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във