Банкеръ Daily

Общество и политика

Ректори искат отваряне на университетите

Съветът на ректорите настоява ръководствата на висшите училища да имат право сами да вземат решение за организацията на присъственото обучение. По този начин ще бъдат възстановени всички лекции и упражнения, където това е необходимо и възможно.

Председателят на съвета и ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков изрази желанието на своите колеги пред министъра на образованието и науката Николай Денков.

В момента присъствено в университетите се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти. На място се провеждат държавни изпити, защити на дипломни работи, както и семестриалните изпити, които включват и практическа част и не могат да бъдат проведени в електронна среда.

Министър Денков акцентира, че разбира аргументите и спешността на поставения въпрос. „Предстои разговор с министъра на здравеопазването. Ще намерим решение в следващите няколко дни“, заяви той.

Вече е ясен екипът на професор Николай Денков в Министерство на образованието и науката.

Министър – председателят Стефан Янев назначи за заместник – министри на образованието и науката Мария Гайдарова, проф. д.ф.н. Генка Петрова – Ташкова, проф. д-р Нели Косева и Евгения Пеева – Кирова.

Мария Гайдарова ще отговаря за ресор училищно образование. Както посочи Център „Амалипе“ в предходна публикация, тя бе заместник – министър и част от екипа на проф. Денков и в предходен служебен кабинет.

Заместник-министър Мария Гайдарова е сред първите иноватори в системата на средното образование в България. От 1998 г. насам тя ръководи ОУ „Райна Княгиня“ в Пловдив – официално признато от МОН за едно от първите иновативни училища в страната. Инициатор и двигател е на проекта „Иновативни училища“ на Община Пловдив и „Световен образователен форум България“.

Гайдарова е трикратен носител на почетното отличие „Неофит Рилски“ на министъра на образованието за високи професионални постижения – през 2008 г., 2014 г. и 2020 г. През 2014 г. печели също приза „Директор на годината“ в националния конкурс на Синдиката на българските учители.

Евгения Пеева – Кирова е основател и дългогодишен изпълнителен директор на фондация „Заедно в час“, която успя да привлече стотици мотивирани млади професионалисти към учителската професия. Понастоящем фондацията е една от най – влиятелните образователни организации, която се застъпва за иновативна образователна система и повишаване на престижа на учителската професия. Евгения Пеева – Кирова ще бъде с ресор Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, както и подготовката на новата Програма Образование.

Началник на политическия кабинет ще бъде Иван Модев. Както посочихме в предходна публикация той бе ръководител на управляващия орган на ОПНОИР и началник на кабинета на проф. Денков в предишното служебно правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във