Банкеръ Daily

Общество и политика

Рекордно увеличение на заразените с COVID-19 в България - 2243 за денонощие

Нов рязък скок на броя на заразените с коронавирус у нас - 2243 са новите случаи, при направени 7659 PCR теста.

Това означава, 29% от изследваните са заразени. В болница остават 2130 души, от тях 149 в интензивни отделения. Оздравели са 296 души.

Голям е и броят на починалите - 42-ма души са станали жертва на болестта.

Най-много са новите случаи в София-град - 913, в Пловдив са 209, 130 в Благоевград, 106 са във Варна.

"Оптимистичната прогноза за ноември месец е 68 500 регистрирани COVID-19 случая. Както знаете обаче, оптимистичните прогнози се надхвърлят. Според мен има числа и карти, които не бива да се показват, за да не се паникьосват хората. Регистрирането на над 2000 случая дневно сериозно застрашава здравната система в страната", обясни математикът и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Русе е новата област, която влезе в червената зона по заболеваемост от коронавирус у нас. От утре до 8 ноември там затварят барове и нощни заведения. Преустановяват се и всички масови мероприятия.

Официално още 6 области в България са с най-висока заболеваемост, а 14 са в оранжевата зона.

Заради усложнената епидемична обстановка редица градове затягат мерките. От края на седмицата до 13 ноември в област Варна също затварят нощните заведения. Преустановяват се и плановите операции.

Ще има ли протести заради затварянето на заведения

Собствениците на заведения от страната ще решават на национална среща дали да излязат на протести срещу затварянето на нощните клубове и дискотеки. Браншът настоява  за оставките на кметовете, подписали такива заповеди в опит да спрат разпространението на коронавируса. 

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова е сред кметовете, за чиято оставка ресторантьорите са категорични. "Ние сваляме нашето доверие, категорично и на сто процента. Оттам нататък с всякакви средства ще се борим тази неправда и тази дискриминация в един момент да бъде преустановена", заяви председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

От бранша смятат, че увеселителните обекти по никакъв начин не са по-опасни от останалите сектори на икономиката. Дали ще има протести и на ресторантьорите ще стане ясно до края на деня.

Facebook logo
Бъдете с нас и във