Банкеръ Daily

Общество и политика

Рекордно ниска безработица от 4,2% през юни отчете Агенцията по заетостта

Рекордно ниска безработица от 4,2 на сто през юни отчете Агенцията по заетостта. Това е най-ниската стойност, достигана досега, откакто Агенцията измерва равнището й. В бюрата по труда са регистрирани 138 799 души или с близо 32 000 души по-малко в сравнение с май.

Спрямо май 2022-ра година намалението на равнището на безработицата е с 0,3 процентни пункта, а на годишна база спрямо юни миналата година - с един процентен пункт.

Започналите работа безработни през юни са 22 744, или със 7 865 повече спрямо май.

Продължаващото снижение на безработните спрямо предходния месец се дължи основно на стартиралите регионални програми за заетост, обясниха от Агенцията по заетостта. Чрез тях общините си осигуряват нужната работна ръка за екологични и комунални дейности, а тази година бизнесът получава и подкрепа за наемане на работници, за да преодолее икономическите и социалните последствия от COVID-19.

Най-търсените от бизнеса професии през юни са работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта, както и персонал, зает в сферата на персоналните услуги, работници по събиране на отпадъци, машинни оператори и други.

Преобладаващо свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (20,2%), следват хотелиерството и ресторантьорството (14,2%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (8,0%), административните и спомагателните дейности (4,6%) и образование (4,5%).

Facebook logo
Бъдете с нас и във