Банкеръ Weekly

Общество и политика

Рекорден ръст на туристите от чужбина

Николина Ангелкова

Рекорден ръст на чуждестранните туристи с 18% през тазгодишния летен сезон отчете министърът на туризма Николина Ангелкова.  Над 5 милиона гости от различни  страни са посетили страната това лято. 

Увеличението при германските туристи е с 33 на сто. При руските то е с 22 на сто. Гостите от  Чехия, Украйна и Словакия, които бяха традиционни посетители на нашето Черноморие, също започват да се завръщат.

Само за първите девет месеца на годината България е била посетена от близо 7 млн. чуждестранни граждани. Подобен е бил броят им и през 2015-а, но за всичките 12 месеца. Възходящата тенденция със сигурност ще се запази и занапред, тъй като туроператорите  вече имат подписани  предварителни договори за следващото лято и  очакванията са почиващите тогава в страната чужди граждани да  се увеличат с  30 на сто.

За периода януари - август приходите от международния туризъм са били над 4.7 млрд. лева.

От министерството се похвалиха, че само през активния летен сезон са били извършени около 550 проверки на местата за настаняване и хранене, а общият им брой досега е близо 1000. Повече от 270 планирани проверки са направени и по плажовете. Сумата от събраните глоби  за нарушения по крайбрежната ивица е 240 000 лв., но има наложени санкции за  още 600 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във