Банкеръ Daily

Общество и политика

Рекорден брой българи гласуваха в Гърция

Расносметката - около 1400 българи решиха да гласуват докато са на почивка. 

Рекорден беше броят на гласоподавателите в неделя в Гърция - двойно повече българи гласуваха тази година. Тези, които бяха на почивка в южната ни съседка, можеха да гласуват с попълване на декларация. Броят на гласоподавателите дори надмина този на гласуващите на евроизборите през 2019 г.

"До 4 часа сутринта броихме бюлетините. В нашата секция най-много гласове бяха дадени за „Демократична България”. Над 700 гласа, убедителна победа. Следващата партия беше „Има такъв народ” с около 200 гласа. Хората чакаха на опашки, за да гласуват. Имахме много работа”, разказа Мария Тошева – зам.-председател на секцията в Никити пред Нова телевизия. 

Желаещите да гласуват търсеха сянката не под чадъра на плажа, а пред изборната секция. Поясът, ветрилото и игрите бяха не на плажната ивица, а в основното училище в града. На опашката в Никити, камерата ни засече и едни от най- известните български братя - Аргирови! Магдалена Малеева също се оказа сред чакащите българи.

Заради големия интерес към гласуването консулството ни в Солун взе решение - да бъдат докарани резервни бюлетини.  Минута след 20 часа гласува и последният българин. След него секцията беше затворена. 

Расносметката - около 1400 българи решиха да жертват част от почивката си в Гърция, за да гласуват. А когато вече ги нямаше гласуващите, започна и голямото броене на бюлетини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във