Банкеръ Daily

Общество и политика

Рекорден брой безработни започнаха работа през юни

През месец юни броят на започналите работа безработни лица достигна 36 621, като 95,7% от тях са устроени в реалната икономика, сочат данните от месечната статистика на Агенцията по заетостта, съобщиха от ведомството.

Други 434 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда.

В сравнение с месец юни 2019 г. се отчита значителен ръст на започналите работа безработни – с 84,0%. По експертна оценка на Агенцията през месец юни на старите си работни места – преди COVID-19 кризата, са се върнали 35,2% от безработните.

Най-много от започналите работа се отчитат в сектора на хотелиерството и ресторантьорството – 25,3%, следвани от преработващата промишленост – 14,8%, търговията, ремонта на автомобили – 13,8%,  култура, спорт и развлечения – 5,9%, строителство – 5,0%, селско, горско и рибно стопанство – 4,9% и др.

В края на месец юни ведомството отчита 273 367 регистрирани безработни лица, като спрямо май те са с 22 086 по-малко или спадът е от 7,5%. В същото време увеличението спрямо юни 2019 г.  е с 61,1% или със 103 708 лица.

Така равнището на регистрирана безработица в страната през юни е 8.3%. Сравнението на месечна база показва намаление от 0.7 процентни пункта, а на годишна база увеличението е с 3.1 процентни пункта.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през юни са се регистрирали нови 26 415 безработни. 

Само за месец повече от 3 700 са активираните за търсене на работа в бюрата по труда чрез дистанционните услуги на Агенцията. При спазване на мерките във връзка с извънредната епидемиологична обстановка, малко над 8 500 търсещи работа участваха през месеца в поетапно подновените форми на присъствени индивидуални и групови работни срещи в страната като мобилни бюра по труда, трудови борси, срещи с трудови посредници и др. – всички, фокусирани върху привличане и по-бързо устройване на пазара на труда на търсещи работа или неактивни лица, т.е. неработещи, неучещи и нетърсещи работа или обучение, с фокус към младите хора.

Възстановени бяха и присъствените форми на обучения за възрастни, финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд. В тях се включиха 2 213 безработни и други 4 037 лица, които са се явили се за професионална квалификация.  

В изпълнение на мерките за възстановяване на трудовия пазар и смекчаване на последиците от COVID-19 кризата, до края на месец юни чрез бюрата по труда близо 9 000 работодатели от засегнатите сектори се възползваха от мярката 60/40. Така бизнесът съхрани повече от 160 000 работни места.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във