Банкеръ Daily

Общество и политика

Реконструират къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич

След повече от три години борба с институциите къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич ще бъде реконструирана. Усилията на Регионалния исторически музей и на Община Добрич са на път да бъдат увенчани с успех, след като беше подписан договор с фирма-изпълнител на проекта. Така една от знаковите сгради за историческата памет на Добрич ще бъде съхранена, предаде БНР.

През настоящата 2019-а се навършват 120 години от първото стъпване на Адриана Будевска на театрална сцена.

Сумата, отпусната от Министерството на културата, е 64 хиляди лева, към тях музеят е отделил от собствените си средства още 12 хиляди.

„По проекта, който е изготвен, тази сграда, която съществува в момента, ще бъде съборена. Самата къща ще бъде преместена малко встрани, за да може да отговаря на всички изисквания, съвременни. Трябва да има и подстъп за хора с увреждания“, поясни заместник-кметът по хуманитарните дейности в Община Добрич д-р Емилия Баева.

През 1976 г. оригиналната къща на Адриана Будевска е била съборена и изградена наново, като са били допуснати леки неточности спрямо оригинала. При сегашната реконструкция проектът е направен така, че да повтори изцяло оригинала, благодарение на богатия снимков материал, запазен в Регионалния исторически музей, посочи директорът му Добри Добрев.

„Къщата ще се събори и ще се вдигне по автентични данни. Есента всичко трябва да е приключило“, увери той. Крайният срок за отчитане на проекта е 15 ноември.

Богатият архив, посветен на актрисата и съхраняван в музея, се излага в по-малки експозиции на различни места в страната, но най-после ще се върне обратно „у дома“, споделя главният уредник Кремена Митева и припомня, че на 17 август 1976 г. къщата е обявена за исторически паметник на културата в „Държавен вестник“.

Планира се мястото да бъде използвано не само като музей, но и като творческа работилница за деца в изпълнение на проект на МОН „Музеят в училище и училището в музея“.

„Ние сме предвидили едната зала да бъде нещо като учебен музей, в реконструираната къща-музей, така че да се работи с различни възрастови групи, най-вече ученици, като акцентът е литературата в театъра. Имаме предвид изработка на мини декори, рисунки на костюми, театрални, правоговор – сценична и публична реч“, разказа още Кремена Митева.

Повече от 30 години мястото, на което се намира домът на Адриана Будевска, е било апетитен парцел за редица инвеститори. По същата причина целта на предишното местно управление е била къщата да бъде извадена от списъка на паметниците на културата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във