Банкеръ Daily

Общество и политика

Река на толерантността’ 2020 - в галерията на Министерството на външните работи

Изложбата "Река на толерантността" във фоайето на Театрално-музикалния център в Кърджали

Изпълнителният директор на Националния дарителски фонд „13 века България“ Слава Иванова и директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева подписаха договор за сътрудничество. Това стана на 8 ноември (петък) в зала „Проф. Васил Геров“ в сградата на Дарителския фонд, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Намерението на Слава Иванова и Снежана Йовева е двете им институции да работят съвместно  за популяризирането на културно-историческото ни наследство в регионален и европейски мащаб.

Първата копка на съвместното начинание е четвъртият Международен младежки фестивал „Река на толерантността“ през 2020-а. Мястото на срещата е непроменено от първото му издание през 2010 г. насам - Сарафската къща в Самоков. Организатор е НДФ „13 века България“. Идеята също е константна: на всеки две години талантливи млади художници и фотографи от всички балкански държави да се запознават с културно-историческото ни наследство, след което да материализират впечатленията си в графики, литографии, фотографии, видеоматериали.

Градът домакин също не е избран случайно. От край време в него живеят етнически българи, евреи, турци, арменци, каракачани и роми, така че самоковското културно-историческо наследство е не само богато, но и колоритно. Тъкмо затова участниците във фестивала си имат и задължителен "образователен" маршрут: митрополитската църква „Св. Успение Богородично”, девическия манастир „Покров Богородичен”, Байракли джамия, Синагогата,  Графичната база на българските художници, Регионалния исторически музей и Регионалната художествена галерия.

Първото издание на Международния арт фестивал (2010 г.) е организирано с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. През 2012 г. големият "виновник" за провеждането на фестивала е вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. А през 2014 г. се провежда под патронажа на ЮНЕСКО, в партньорство с община Самоков, Столичната община, Съюзът на българските художници и Професионалната техническа гимназия „Никола Й. Вапцаров”  в Самоков.

През 2014 г. създадените творби са показани в навечерието на Деня на Кърджали (21 октомври) във фоайето на местния Театрално-музикален център. През 2016 г. фестивал няма, но празник има: произведенията, дело на участниците в трите досегашни издания, се изложени в Трябва - в галерия „Гъбенски”, която е част от възрожденския комплекс „Калинчева къща”.   

Съгласно подписаният вчера договор за сътрудничество, създадените през 2020 г. творби ще бъдат показани в галерия „Мисията“ на Държавният културен институт към министъра на външните работи. Така двете институции ще подкрепят младите таланти от балканските държави, които чрез изкуството си непрекъснато доказват как трансграничния културен диалог допринася за обединяването на хората около общи ценности.

Следващата "далечна" цел е организаторите на Международния младежки арт фестивал „Река на толерантността“ да открият изложба в централата на ЮНЕСКО в Париж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във