Банкеръ Daily

Общество и политика

Режисьорът Иван Ничев и актьорът Руси Чанев - предложени за държавни отличия

Иван Ничев
S 250 b5738e83 3d77 407b a6b7 c817e30c1f0a

Режисьорът Иван Ничев е предложен от Министерския съвет, в лицето на министъра на културата Боил Банов, на президента Румен Радев за награждаване с орден „Стара планина“ - първа степен. Най-високото държавно отличие ще му бъде дадено заради изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Иван Ничев е кинорежисьор на над 20 пълнометражни игрални филма, сред които „Звезди в косите, сълзи в очите“ и „Черните лебеди“, „След края на света“, „Пътуване към Йерусалим“ и „Българска рапсодия“, сериала „Приключенията на един Арлекин“. В тях участват плеяда от големи български актьори като Стефан Данаилов, Георги Калоянчев, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Петър Слабаков, Николай Бинев, Леда Тасева, включително световни звезди като Арманд Асанте и Удо Киир.

Иван Ничев завършва специалност „Режисура“ през 1967 г. в световноизвестната полска киноакадемия в Лодз, в класа на носителя на „Оскар“ за цялостен принос - режисьорът Анджей Вайда. Негови състуденти са Кшищоф Зануси и Кшищоф Кешловски. От Министерството на културата аргументират предложението си с това, че филмите на Иван Ничев се отличават с аналитичен подход, високи стандарти, професионализъм и изискан вкус.

Министерският съвет предлага и актьорът Руси Чанев да бъде награден от президента Румен Радев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен за особено значимите си заслуги в областта на културата и изкуството.

Руси Чанев е обичан драматичен и филмов актьор. В тридесетгодишната си актьорска кариера е изиграл над 100 роли в театъра и телевизията. Най-известните му превъплъщения във филми са в „Авантаж“ (1977), „Осъдени души“ (1975), „Време разделно“ (1988), „Кръвта остава“ (1980), „Мера според мера“ (1981).

Носител е на множество театрални награди, сред които: награда на Съюза на артистите в България за ролята му (Густав Виг) от пиесата „Имен ден“ (1984); награда на Съюза на артистите в България за главна мъжка роля (Анатол) от пиесата „Портрет“ (1990); награда „Аскеер“ за поддържаща роля от пиесата „Пилешка глава“ (1994).

Съсценарист е на филмите „Мера според мера“, „Авантаж“ и „Хъшове“.

Руси Чанев е завършил актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ при професор Боян Дановски (1963-1967). Работил е в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов" в Пловдив, Народен театър за младежта, Драматичен театър „София“, Малък градски театър „Зад канала“, Театър 199 „Валентин Стойчев“. Членува в Съюза на артистите и Съюза на българските филмови дейци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във