Банкеръ Weekly

Общество и политика

РЕЖИМЪТ НА СУХАРТО ТРЕВОЖИ МУЛТИНАЦИОНАЛНИТЕ КОМПАНИИ

Инвестиционната банка Peregrine Investments Holdings LTD., базирана в Хонконг, се обзаложи на 265 млн. щ. долара, че ще се възползва от връзките си с компанията на най-възрастната дъщеря на президента Сухарто, за да извоюва изгодно положение в Индонезия. И загуби.


От години компаниите, борещи се за бързо и безпроблемно настаняване в процъфтяваща Индонезия, използваха прекия път, който минаваше през шестте деца на президента Сухарто и многобройните им приятели и пълномощници. Сделките и смесените дружества, които създадоха, обхващат по-голямата част от икономиката на страната и помогнаха да се внесат така необходимите й технологии, капитали и ноу-хау. Чуждестранните партньори си свършиха работата. А обкръжението на Сухарто използва връзките си, за да им помогне да я свършат. Но сега списъкът от приятели се превръща в черен списък


С растящия брой корпорации, обявявани в несъстоятелност поради рязкото обезценяване на индонезийската рупия и с все по-оспорвания режим на Сухарто, компаниите на най-могъщото семейство паднаха от звездите в калта. Техните акции на фондовата борса в Джакарта се обезценяваха много по-бързо и по-рязко от пазара като цяло. Следени далеч повече от другите фирми поради политическата нестабилност в Индонезия, компаниите, свързани с президента, вероятно ще се изправят пред огромни трудности при опитите си за привличане на свежи кредити и инвестиции в акции, когато икономиката на страната се стабилизира. Такова е мнението на анализаторите.


В момента Индонезия се носи по течението и между най-загрижените за бъдещата й посока са и хилядите инвестирали в страната чуждестранни фирми. Но едно нещо изглежда сигурно. Колкото повече продължава и се задълбочава икономическата криза и колкото по-предизвикателно и упорито Сухарто и неговото семейство се вкопчват във властта, толкова по-тежък ще бъде краят.


Управителите на някои мултинационални компании твърдят, че не са особено обезпокоени от политическите промени в страната. Добивът на злато и мед, сондажите за нефт, производството на коли и електронна техника по природа са аполитични дейности, коментират ръководителите. Те създават богатство и просперитет за Индонезия, което със сигурност се осъзнава от обикновените жители, особено след горчивите уроци на валутния погром в Азия


Причината за големия ни успех в Индонезия е, защото се доказахме като лидери в производството на водещи технологии, смята Майкъл Стол, президент на PT Lucent, която произвежда телефонни превключвателни устройства. Седемдесет и пет процента от фирмата принадлежи на Lucent Technologies INC. и 25% - на няколко индонезийци, между които е и най-възрастната дъщеря на президента Сухарто - Сити Хардиджанти Рукмана, позната като Тутут. Правителствата се сменят, но нуждата от развита инфраструктура остава, споделя Стол.


Доколко обоснован е подобен оптимизъм ще зависи от промените в правителството и от бъдещия наследник на 76-годишния Сухарто за президентския пост. И двете смени са абсолютно непредвидими в сенчестата Индонезия. Един от сценариите за наследяване на президентската власт отрежда водеща роля на армията и президент-генерал. Подобен вариант би съвпаднал с интересите на чуждестранните инвеститори, защото армията като институция и като отделни служащи е тясно обвързана с мрежата индонезийски корпоративни акционери, включително и с мултинационалните смесени дружества.


Гневът на индонезийците обаче расте. Колкото повече се влошава икономическата обстановка, толкова по-вероятно става отмъщението, споделя ръководител на чуждестранна компания с 28-годишен опит в страната. Преди една седмица, в публична изява, ръководителката на опозицията Мегавати Сукарнопутра се самопредложи за президент и изрази засилващото се убеждение, че чуждестранните инвеститори заговорничат с режима на Сухарто. Въпреки че Мегавати има малък шанс да увеличи влиянието си, тя се радва на широка подкрепа и има доста последователи. Съгласно действащия в страната закон тя няма право да се кандидатира за президентските избори, които ще се проведат през март. Мегавати отправи критика към чуждестранните инвеститори, търсещи местни партньори с политически връзки. В много случаи, според нея, тяхната инвестиционна политика не е била насочена към съживяване на отделни сектори от икономиката на държавата, а към реализиране на огромни печалби. Това до голяма степен обяснява поражението на банка Peregrine. Самите банкери са се смутили, когато са разбрали, че хонконгското поделение е отпуснало мостов кредит за 265 млн. щ. долара на таксиметровата фирма от Джакарта PT Steady Safe, в стремежа си да я превърне в транспортен гигант. По-голямата част от парите са отишли за финансиране на купения от фирмата 20% дял от PT Citra Marga Nusaphala Persada, компания за пътна помощ, контролирана от най-голямата дъщеря на Сухарто Рукмана. Тя става и президент на PT Steady Safe. В резултат на драстичното обезценяване на индонезийската рупия фирмата загубва надежда да се разплати с Peregrinе, а Peregrine се разделя с една трета от общия си капитал.


Може би най-спорната мултинационална компания, която развива дейност в Индонезия, е базираната в Нови Орлеан Freeport McMoran CopperGold Inc., която плаща най-големите годишни данъци в Индонезия. Freeport, която от 60-те години добива злато и мед, е критикувана отдавна от международни и индонезийски групировки за, както се твърди, малтретиране на туземното население и нанасяне на вреди на околната среда. Обвинения, които компанията яростно отрича. Президентът на Freeport,


Джеймс Мофит е стар и близък приятел на Сухарто


Миналата година PT Nusantara Ampera Bhakti, инвестиционна компания, 80% от която е собственост на контролирани от Сухарто фондации, купи 5% дял в индонезийското поделение на Freeport. Покупката беше финансирана с кредит, гарантиран от американската компания. През декември правителството разреши на Freeport почти да утрои капацитета на обхватния си добив на ценни метали на остров Ява. Критиците твърдят, че близките връзки между Freeport и Сухарто обясняват защо експанзията е протекла без затруднения. Според Freeport обаче това се дължи на задълбочените проучвания на фирмата за влиянието на добивната дейност върху околната среда. Пол Мърфи, който управлява индонезийските операции на Freeport, признава, че в съзнанието на много индонезийци компанията е тясно свързана с първата фамилия на страната, но се съмнява, че това е дало предимство на фирмата. Ключът, според него, се крие във факта, че Freeport е една от малкото минни компании в света, които имат технически опит и умения за работа на неравния и суров терен на острова. По изчисления на данъчните и на други държавни служители тя е една от малкото двигатели на икономическия ръст в Източна Индонезия.


Мащабно присъствие в Индонезия има и германският концерн Siemens, който участвува в смесено предприятие с Java Power (енергийна компания). Въпреки огромните инвестиции и несигурните времена обаче президентът на Java Power не е обезпокоен. Според него договорът не е сключен с индивидуален партньор, а с държавата. Според изпълнителния директор на телекомуникационното поделение на Siemens в Индонезия Java Power само формално е свързана с президентското семейство. Въпреки огромното си присъствие в страната и той не се тревожи за бъдещето на съвместната им дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във