Банкеръ Weekly

Общество и политика

Режат ни здраво и с тротоарното право

Балъци сме си и това е! А и се оставяме да ни правят на такива. Какво по-голямо доказателство от безпрецедентния грабеж с измислените винетки за живеещите в центъра на София и доказано несправедливия, но работещ в полза на общинския бюджет метод за определяне на такса смет? Практиката да се изтръскват джобовете на хората, без реално да се дава нещо насреща, е любима на нашенските управници и те я прилагат където и както могат. Затова не бива да ни учудва, че в столицата е по-скъпо да се ползват петнайсет квадрата от разбития тротоар на някоя квартална уличка, отколкото луксозен офис в суперцентъра на града.


Няма шега! Тротоарното право в София, и то не за търговски цели, бие по цени наемите на почти всички помещения на пазара. Таксата зависи от района, но най-ниската е около 25 лв. на кв. м месечно, а най-високата - 39 лева. Такива са тарифите и щеш не щеш - плащаш. В същото време офисите се отдават в диапазона от 6 до 25 лв. на квадрат, като по-високите цени включват и пълно обзавеждане. За разполагането на маси, сергии и павилиони по тротоарите се плаща още повече, но търговските обекти поне реализират някакви приходи.


Колко сбъркана е тази политика на ценообразуване може да разбере всеки, който е решил да санира или само да боядиса фасадата на сградата, в която живее. Неприятната изненада в случая е, че тротоарното право най-често излиза по-скъпо или на една цена с ремонтните дейности. Общинската наредба не прави разлика дали става въпрос за строителството на нова сграда, или за ремонт на фасадата или покрива. Така собствениците на олющените стари постройки (предимно в центъра) са принудени да плащат повече на общината за разполагането на скеле върху тротоара, отколкото на майсторите. Сметките показват, че при фасада с дължина 15 метра заеманата площ на тротоара ще е около 30-40 кв. м, което за месец прави между 720 и 1560 лв., в зависимост от зоната. И това са цени без ДДС. Ако се прави реставрация на сграда - паметник на културата, каквито са немалко в центъра на София, сроковете са доста по-дълги заради специфичните дейности. Колкото до ремонтите - при площ на фасадата от 250 кв. м цената за нова външна мазилка едва ли ще е повече от 1500 лева.


При това положение няма как да очакваме хората да се втурнат да оправят блоковете си. Получава се така, че от една страна, Европейският съюз ни подпомага с различни програми да подобрим енергийната си ефективност и да направим градовете си по-приветливи, а от друга - местните управници прибират тази финансова подкрепа (че и повече) в джобовете си.


Има и друго - такса тротоарно право се плаща предварително за броя дни, в които ще се монтира скелето на тротоара и движението по него ще бъде възпрепятствано. Така дори ремонтът да приключи по-рано, изпълнителят не е мотивиран да махне скелето, защото вече е платил, да речем, за месец. Веднъж взела парите, общината никога не ги връща. Затова пък, ако се пресрочи първоначално заявеният период - таксите стават двойни. Каква е логиката никой не обяснява, но съдейки по отчетите, тази практика носи на общината по 1.3 млн. лв. на година.


Вън от съмнение е, че ако всички тези пари отиваха за поддръжка на тротоарите, отдавна нямаше да се пребиваме на всяка крачка и да ходим като по шахматна дъска, избягвайки разнебитените плочки. Уви, това не се случва, а и няма изгледи скоро да се случи. Явно средствата се харчат за други, по-важни пера, като бонуси за чиновниците например.


Все пак не всичко е загубено. Дали с популистка цел, или заради собствените си управленски виждания, общинските съветници от Синята коалиция Владимир Кисьов и Вили Лилков са подготвили нормативни промени, даващи гратисен период за столичани, в който да не плащат тротоарно право, ако обновяват жилищната си сграда. Идеята им предстои да бъде разгледана на сесията на Столичния общински съвет на 11 октомври. Ако промените в Наредбата за местните такси и цени на услуги бъдат подкрепени от мнозинството от ГЕРБ, то такси няма да се дължат за първите седем дни при постройки до 6 етажа, а за по-високите блокове отстъпката ще е 10 дни. Толкова ще е гратисният период и за паметниците на културата и при ремонти, свързани с енергийната ефективност.


Ще е интересно да видим каква дискусия ще проведат по въпроса съветниците в местния парламент и дали управляващите няма да предложат още по-големи отстъпки, за да се харесат предизборно на електората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във