Банкеръ Weekly

Общество и политика

Режат наказателните такси при предсрочно погасяване на заем

Ръководството на Движението за права и свободи съобщи плановете за промяна в законодателството засягащо потребителските и ипотечните кредити, на пресконференцията си днес. Според заместник-председателят на партията и председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев промените предвиждат да отпаднат таксите, които банките събират за управление на кредитите и за предсрочното погасяване на потребителските и жилищни заеми. Цонев заяви че специално таксите за предсрочно погасяване на ипотечните заеми няма да се събират, ако плащането бъде направено не по-рано от една година след вземането на кредита.

Според Цонев общите условия на договорите между банките и гражданите ще трябва да бъдат предварително одобрени от Комисията за защита на потребителите, за да се прецени дали в контрактите се съдържат неравноправни клаузи или точки, които са в ущърб на потребителите. "Кредиторите вече няма да могат да променят лихвите едностранно като ползват така наречения референтен лихвен процент. Предлаганите от ДПС промени предвиждат лихвите да се определят на базата на пазарни индекси, които ще бъдат независими както от кредитора, така и от длъжника", каза Йордан Цонев от ДПС, който е вносител на промените в закона.

Другата промяна е че кредитополучателят сам ще може да избира дали с продажбата на имотът му дългът му ще се смята за погасен или не. "Ще кажете кой е луд да предпочете варианта да отговаря над размера на ипотеката. Въпрос на пазарен избор е, защото ако в договора за заем бъде записано, че длъжникът отговаря до размера на ипотеката, в този случай цената при която той ще получи кредита ще е по-висока. В случая е важното, че потребителят ще има право на избор, а не както е до сега банката да му налага условия", обясни Цонев.

Той съобщи още, че депутатите работят по законопроект, който ще регулира бързите кредити и всички лоши кредити, които се случват там. "Той всъщност е готов, но е в процедура на съгласуване с БНБ, ЕЦБ и правителството", каза Цонев.

 

Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във