Банкеръ Daily

Общество и политика

Регламентират трудовата злополука при работа вкъщи

Деница Сачева

Предстоят законодателни промени, с които ще се регламентира трудовата злополука при работа в домашна среда, обяви социалният министър Деница Сачева по време на парламентарния контрол.

Синдикати и работодатели настояват за правила при работа от вкъщи. "Вече се задават въпроси като "ако паднеш вкъщи по време на хоум офис, трудова злополука ли е или не", посочи Сачева.

Законодателни промени ще регламентират здравословните и безопасни условия на труд, както и въвеждане на правото на откъсване след работния ден, което вече беше признато от Европарламента, добави министърът.

Цифровизацията увеличава ефективността и гъвкавостта на работата, но в същото време създава култура на непрестанни дежурства - със служителите може да се свържеш навсякъде и по всяко време, включително извън работното време. Технологиите правят работата от разстояние не просто възможна, но и премахват границата между личен и професионален живот.

37%   от работещите в ЕС са започнали да работят от вкъщи по време на ограниченията заради COVID-19.  Без съмнение работата от разстояние спаси много работни места и фирми по време на коронавируса. В същото време обаче тя допринесе за размиване на границата между лично пространство и професионални задължения. Много хора сега работят извън нормалните часове за работа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във