Банкеръ Daily

Общество и политика

Регистрирани са 5 нови случая на коронавирус у нас

Пет нови случая на заразени с коронавирус са регистрирани у нас през последните часове. Така общият брой на доказаните случаи става общо 112. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на щаба. "Само за последното денонощие новите случаи са 18", уточни той.

В Смолян има трима заразени. В Перник, Пловдив и Габрово - по двама. В Плевен и Варна случаите са четири. В Благоевград и Бургас – двама. В Лом има един заразен. В Ловеч заразен е един човек.

Към тази сутрин 245 000 са вече заразените в света. В Гърция броят им е почти 500, в Северна Македония – 50, Събрия – 103, Хърватия – 110, в Турция - 359, като само за вчерашния ден са обявени нови 68 случая.

Във връзка с хлорохиновия фосфат, предложен като възможен медикамент в борбата с коронавируса, Мутафчийски посочи, че препаратът не е разрешен за България и има специален режим, по който се внася. "Вече сме във връзка с дистрибутори и сме го активирали. Той трябва да се активира от определена болница, в случая - ВМА. От онзи ден е задействана процедурата за набавяне на този медикамент. Казвате, че това лекарство е доказано, но аз не бих използвал този термин. Той е от група с предполагаем положителен ефект, но влиза в списъка с препоръчителните лекарства на СЗО. Изяснява се дали е възможна доставката на суровини", отбеляза началникът на щаба.

Ген. Мутафчийски съобщи, че още снощи е бил запознат с искането на Българския лекарски съюз за налагане на пълна карантина в София и забрана за излизане и влизане в домовете. "Приемаме го като подкрепа на нашите мерки. В декларацията се описва нарушаването на карантината от по-възрастни хора, но получих писма и от такива хора, че така им съсипваме живота - те са свикнали да ходят на Витоша. Някои от тях не могат да разберат какъв е проблемът. Затова отново апелирамн възрастните хора да си стоят по домовете, защото те са най-застрашената група. За искането за по-твърди мерки, щабът заседава и реши, че към този момент мерките са достатъчни. Но имаме готовност за въвеждане и на по-твърди мерки“, допълни шефът на ВМА.

Той обяви, че пациентите в Плевен и Габрово се възстановяват. Предстои им взимането на две проби в рамките на 24 часа и ако те се окажат отрицателни, заболелите ще бъдат изписани от болниците.

Лекарят от Велико Търново, заразен по време на работата си в столична болница, вече е в добро състояние.

Началникът на щаба даде информация и за заразения с коронавирус в Пловдив. "Да, заразеният е лекар, установени са неговите контакти. От 6 дни не е на работа. Доколкото знаем е работил на едно място", каза той.

При проверки в аптеките са установени завишени цени на маски и дезинфектанти, а от освободените от резерва 100 000 литра спирт, 68 000 литра още не са потърсени от фирмите за производство на дезинфектанти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във