Банкеръ Daily

Общество и политика

Регистрацията за местния вот приключва на 16 септември

Александър Андреев

На редовен брифинг на Централната избирателна комисия председателят й Александър Андреев съобщи, че 59 партии и 7 коалиции са регистрирани за местните избори през октомври, били са подадени заявления от общо 64 партии и 8 коалиции. Била е отказана регистрацията на 5 партии и 1 коалиция, тъй като представените документи не съответстваха на тези, които са предвидени. Броят на подкрепящите избиратели на Национално движение "Единство" и партия "Солидарност" е по-малък от предвидения, тоест по-малко от 2 500“, добави още Андреев.

На 16 септември изтича срокът, в който партии и местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии. На същата дата следва да бъдат обявени тарифите на печатните издания и на доставчиците на онлайн новинарски услуги. Ако медиите са регионални, те трябва да предоставят тарифите на общинските избирателни комисии, а ако са с национален обхват - на ЦИК и Сметната палата. За електронните медии срокът изтича на 26 септември.

"Онези граждани на държави-членки на Европейския съюз, които отговарят на изискванията за активно избирателно право, могат да заявят да бъдат вписани в избирателните списъци и да упражнят правото си на глас. Изключението е единствено по отношение на онези граждани, които на предходните избори са включени в избирателните списъци и те ще бъдат включени автоматично", обясни Андреев.

Постъпили са 3 сигнала и 9 жалби във връзка с подготовката за местните избори. Една от жалбите била подадена срещу решението, с което ЦИК, раздели приемането на изборните книжа и материали в София на три отделни пункта. В тази връзка Върховният административен съд прекратил делото, тъй като счел, че това е организационно. Същевременно с това препратил за произнасяне по станалите жалби в останалата част на Административен съд в София-град. "Там би могло да има допълнително разточване на дела“, посочи председателят на ЦИК.

Той добави, че за изминалата седмица са били приети 3 нови принципни решения. Първото е за осъществяването на контрол и подпечатването на бюлетините. Второто е свързано с назначаването на съставите на избирателните комисии. Третото решение е свързано с броенето на преференциите.

Андреев подчерта, че при избора на общински съветници, за да бъде позволено на един кандидат да измести мястото си в листата,  трябва да е получил 7 на 100 от действителните гласове, подадени за дадената кандидатска листа. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във