Банкеръ Daily

Общество и политика

Регистрацията в ЦИК за изборите започва на 2 февруари

От 2 февруари започва регистрацията на партиите в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 26 март. Тя ще продължи до 8 февруари.

На сайта на Централната избирателна комисия се съобщава, че на 29 януари ЦИК трябва да обяви разпределението на броя на мандатите за всеки многомандатен избирателен район. 13 февруари е срокът, в който Районните избирателни комисии трябва да регистрират инициативните комитети, а до 21 февруари РИК ще регистрира кандидатските листи по места.

Жребият за номерата в бюлетината на партиите и коалициите ще е на 22 февруари. Предизборната кампания започва на 24 февруари и продължава до 24 март.

Българските граждани, които живеят в чужбина, могат да подават заявления, че желаят да гласуват до 28 февруари. До 11 март избирателите с трайни увреждания могат да подадат заявление в общината, че искат да гласуват с подвижна избирателна кутия. До 20 март тези, които не са го направили, но в населеното им място има разкрита подвижна секция, могат да заявят, че искат да гласуват с нея. До 11 март избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, трябва да подадат заявление до общината. 

До 3 април ЦИК трябва да обяви имената на всички 240 избрани за народни представители.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във