Банкеръ Daily

Общество и политика

Реформаторският блок ще си избира председател

През първата половина на септември Реформаторският блок (РБ) свиква конгрес, на който съюзът от партии ще избере свой председател. Това са решили лидерите на БЗНС, Движение "България на гражданите", ДСБ, СДС и Народна партия "Свобода и достойнство", които заседаваха късно снощи.

Решението идва след като в понеделник лидерът на ДСБ Радан Кънев подаде оставка като говорител на Блока, заради несъгласие, че политически крила в РБ разговарят еднолично с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Веднага след това група активисти на Гражданския съвет към блока издигнаха кандидатурата на Кънев за негов председател.

Според неофициална информация обаче, лобита в СДС и партията на Меглена Кунева са против оглавяването на Реформаторския блок от Радан Кънев.

Лидерите на партиите членки на блока излязоха снощи с шест точки, в които отново подчертаха единството на Блока и потвърдиха план за консолидация на Съюза към създаване на единен политически субект.

Ето решенията им от срещата днес, както са записани в официалното съобщение:

1. Председателите на петте партии от РБ препотвърждават единството на Блока и волята на своите партии за съвместно участие на предстоящите извънредни парламентарни избори на 5-ти октомври.

2. Председателството на РБ поема оперативното ръководство на политическия съюз.

3. Свиква съюзен конгрес на РБ в първата половина на м. септември за избор на Председател на РБ.

4. В срок до съюзния конгрес и съгласно решение от последното заседание на Гражданския съвет на РБ да се изготви план за консолидация на РБ по посока на създаването на единен политически субект.

5. РБ започва разговори за разширяване на политическия формат на Блока за явяване на предстоящите извънредни парламентарни избори.

6. Във връзка с изпълнението на настоящите решения да бъдат извършени промени в учредителното споразумение на РБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във