Банкеръ Weekly

Общество и политика

Реформаторският блок подкрепи инциативата на президента

Реформаторският блок призова Народното събрание да подкрепи инициативата на президента Росен Плевнелиев за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите.

„Политическата криза, в която се намира страната, не на последно място се дължи и на проблемите в изборното законодателство, позволяващи масовите практики на купен и контролиран вот. Близо 20% от подадените гласове на изборите през пролетта на 2013 година, според наблюдатели, са били именно такива гласове. Не по-малък проблем е недоверието към политическия процес на големи групи български граждани, което води до отказ от конституционното им право да гласуват. Сериозни промени в избирателната система са безспорно едно от средствата за връщане на доверието на избирателите", се казва в становище на Реформаторския блок.

Политическата формация припомня, че още през лятото на миналата година е заявила своята позиция в полза на въвеждането на задължителна преференция без праг, което ще позволи на избирателите реална възможност да гласуват за предпочитаните от тях кандидати.

„Въвеждането на електронно гласуване, изискващо сериозна техническа подготовка и време за осъществяването му, би било също сериозна стъпка във вярната посока", допълват от Реформаторския блок.

Според партиите, включени в него, въвеждането на задължително гласуване, би могло да има и оздравителен ефект върху политическия процес, но лесно може да бъде възприето от гражданите и като „санкция от страна на политическия елит, в който те така или иначе вече са загубили доверие".

„Това прави особено подходящо решаването на този въпрос да стане именно на референдум, който ще позволи и внимателно обмисляне от българското общество на всички страни на това решение", се посочва още в становището на реформаторите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във