Банкеръ Weekly

Общество и политика

Реформаторският блок иска прозрачност за договорите по "Южен поток"

Крайно време е основните договори, включително бъдещи такива, които касаят доставките на газ за България да станат прозрачни. Това каза Мартин Димитров от Реформаторския блок на редовната пресконференция, която се проведе в централата на ДСБ на бул. „Витоша”.

"Реформаторският блок поиска от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) всички документи, които касаят "Южен поток" и ни беше отговорено, че МИЕ не разполага с такива данни и документи, тъй като те били в Български енергиен холдинг. Затова ние решихме да потърсим правата върху тази документация по съдебен път и Софийския административен съд реши да поиска от МИЕ с дата март месец, опис на всички документи, които касаят проектът "Южен поток". Този опис с документи трябва да бъде предоставен първо на съда, а след това при благоприятен изход и на нас", обясни Димитров.

Причината поради, която Реформаторите искат да получат информация за договорите по "Южен поток", е че България има нужда от кризисен план, който е продиктуван от ситуацията в Украйна. Според Мартин Димитров има вариант доставките на синьо гориво до България да намалеят или бъдат изцяло спрени. Това би довело до втора газова криза за страната ни през последните 5-6 години, като това е ясен сигнал, че България има нужда от план, който касае сигурността при доставките на газ.

"Би било глупаво и навино в рамките на няколко години да се допусне една и съща грешка, а именно намалянето или спирането на газовите доставки от Русия", обясни Димитров.

"През 2009 г., когато бе газовата криза една Тройна коалиция беше тотално неподготвена, а сега втора Тройна коалиция отново е тотално неподготвена. Първата точка, която трябва да бъде разгледана, когато има Консултативния съвет за национална сигурност, следва да бъде срокът за изготвяне на антикризисен план, както и срокове за изграждане на алтернативни газови връзки", допълни Мартин Димитров.

Реформаторският блок настоява още, Народното събрание да се съобрази и уважи наложеното вето на президента Росен Плевнелиев върху приетия от депутатите Изборен кодекс.

"Ние сме силно обезпокоени от наличието на стотици хиляди фантомни гласове и настояваме избирателните списъци да бъдат прочистени. За нас този кодекс не е по-различен от стария, като в много отношения той е по-лош дори. Настояваме за активно избирателно право, а нашето желание за професионална администрация не е прието. Целта е да се подмени Централната избирателна комисия и да се назначи партийна. По всичко личи, че управляващите ще опитат да спечелят служебна победа и да откраднат гласа на хората", заяви лидерът на БЗНС Николай Ненчев, чиято партия се включва в Реформаторскяи блок.

 

Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във