Банкеръ Weekly

Общество и политика

Реформаторска дружба

Лидерите на Реформаторския блок.

Реформаторите дават вид, че са формацията, която най-съкровено иска реформите в България най-сетне да бъдат проведени. С такива мераци са и техните министри - Веселин Вучков - на вътрешните работи, Петър Москов - на здравеопазването, Христо Иванов - на правосъдието, и Тодор Танев - на образованието. 

Коалицията непрестанно излъчва внушения, че осъзнава нуждата от промени в секторните политики, които управлява, а министрите й лягат и стават с мисълта как да променят България към по-добро. Още повече че когато мотивите са наистина  положителни, те ще донесат и политически дивиденти на следващите избори. На този етап обаче приказките за реформи сякаш са повече, а стъпките, направени за осъществяването им, засега изглеждат малки, бавни и леко тромави. Поне засега.

Покрай общите усилия за подготвените промени петте партии в блока се улисаха и забравиха за отношенията помежду си, които по едно време бяха твърде обтегнати. Стигна се дотам, че съюзният конгрес на коалицията, който трябваше да се състои през януари, отново е отложен. При това за трети път. Без да е ясно все още кога ще се проведе. 

На него се предвиждаше да бъдат избрани лидер и ръководство на блока, за да се консолидира политическият съюз. На партийния конгрес на ДСБ, проведен на 30 ноември миналата година, лидерът на партията Радан Кънев дори начерта три варианта за развитието на блока. Идеята бе да се сформира единна политическа партия, да се създаде политическа федерация с национален и изпълнителен съвет и политическо лидерство или създаване на нова партия, която да обедини около себе си останалите формации в блока. 

"Без единна структура и силно лидерство не е възможно да се осъществят реформи", мотивира тогава предложението си Кънев. В отговор колегите му от "Движение България на гражданите" избутаха на преден план варианта за създаването на "пътна карта" за развитието на блока. 

Сега тази тема е заметена някъде под килима и никой дори не я споменава, защото на дневен ред са по-големите неща - провеждането на съдебната и административната реформа, която коалицията обеща на своите избиратели. 

Отношенията между партиите в блока са наред и имаме комуникация, каза за "БАНКЕРЪ" в сряда (14 януари) лидерът на ДСБ Радан Кънев. Колегата му и заместник-председател на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски също потвърди, че темата ще бъде обсъждана вероятно след един или два месеца. И засега въпросът за развитието на коалицията, който по-рано сякаш бе като бомба със закъснител, вече изглежда като безобиден бенгалски огън в ръцете на сапьор. 

За дружбата допринесе и решението на ГЕРБ да приеме спорните осигурителни промени, което, както никога преди, обедини всички партии в блока. И ако Кънев беше казал неотдавна, че Реформаторите са в добро здраве, но в лошо физическо състояние, сега твърди, че благодарение на ГЕРБ са влезли и в добра спортна форма. 

Изглежда, че мирното съжителство в блока не може да бъде сломено дори и от заканата на лидера на Християндемократическата партия Ирина Репуц, че ще съди формацията. Тя недоволстваше, че нейната партия няма да получи нито лев от партийната субсидия, която се полага на коалицията, влязла в парламента. Претенциите на Репуц бяха, че държавните средства трябва да се делят на седем, защото малко преди изборите Християндемократите и "Българска нова демокрация" се включиха към коалицията. Друг е въпросът, че те почти нямат принос за изборните резултати.

Реформаторите финтираха финансовите претенции на Репуц с едно движение - всеки депутат от парламентарната група декларира принадлежност към определена политическа формация. И по метода "парите следват депутата" този проблем бе решен дружно. 

Блокът доказа, че надписът над фасадата на Народното събрание "Съединението прави силата" все още не е изпразнен от съдържание. Стига посланието му да бъде следвано правилно. А въпросът за лидерството на формацията вероятно ще бъде отлаган отново и отново. Но ако и при тази конфигурация Реформаторите бъдат полезни на гражданите, какво от това, че не са партия? Нали и според Кънев именно гласоподавателите са най-важни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във