Банкеръ Daily

Общество и политика

Реформаторите влязоха на преговорите с ГЕРБ с платформа за съгласие

ГЕРБ започна преговорите и с Реформаторския блок за сформиране на ново правителство.

Преговорният екип на коалицията включва Петър Москов от ДСБ, Димитър Танев от ДБГ, Корман Исмаилов от НПСД и Трайчо Трайков от Гражданския съвет на РБ.

Реформаторите влязоха на преговорите с два документа. Единият е платформата за формиране на отговорно, управленско, политическо мнозинство в новия парламент. Блокът отново постави условие пред ГЕРБ новото мнозинство да е сформирано без партии, формирали мнозинството в 42-ото НС.

Този път Реформаторите конкретизираха, че става дума за БСП, ДПС, Атака и ББЦ. Те се ангажираха да работят за изолирането на тези партии от "политическата власт за мандата на 43-то НС".

В документа се излагат и позициите на Реформаторите за промени в съдебната система, за активно участие във формирането на единни позиции на НАТО и ЕС и противопоставяне против прояви на националпопулизма, ксенофобията и религиозния фундаментализъм.

Блокът влезе на преговорите и с втори документ. Той е в случай, че се постигане съгласие по платформата на Реформаторите, да се пристъпи и към уточняване на конкретни параметри и календар на програма за управление. Предложенията на Блока са те да са в секторите правосъдие и сигурност, администрация и управление, икономика и земеделие, здравеопазване, образование и социална политика и интеграция и права на малцинствата.

Това е третият ден, в който ГЕРБ провежда срещи с партиите в новия парламент в търсене на сходства в програмите. Предишните дни победителите на изборите разговаряха с представители на БСП и на ДПС. И след двете срещи обаче стана ясно, че тези партии няма да са в новото управление.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във