Банкеръ Daily

Общество и политика

Реформаторите видяха задкулисие около „Южен поток"

Реформаторският блок съзря задкулисни действия около проекта за газопровода "Южен поток". Подозренията им се базират на получените по съдебен път купища документи, стенограмите и договори, свързани с проекта.

В съобщение до медиите от формацията обясняват, че няколко месеца управляващите са крили, че съществува такава информация, но с решението на съда те са получили опис на десетки документи. Те се съхраняват в Министерството на икономиката и енергетиката и разкриват истината за последните действия на сегашното правителство около „Южен поток".

Реформаторите представят документи, които според тях показват, че българското правителство обслужва частен интерес в областта на енергетиката ни.

Първият е свързан с две писма от 28 август 2013 година до икономическото министерство. Компанията "Южен Поток Транспорт b.v." (с мажоритарен собственик "Газпром") прави предложения за законодателни изменения в Закона за енергетиката във връзка с проекта "Морски газопровод-Южен поток". На 31 октомври миналата година е подписан Протокол между Българския енергиен холдинг и "Газпром", съгласно който Южен поток ще се изгражда при спазване на българското законодателство. Според протокола, те не се задължават да предоставят достъп на трети страни до тръбопровода за пренос на газ.

На 19 февруари тази година червените депутати Таско Ерменков и Явор Куюмджиев внасят промени в Закона за енергетиката, с които се предвижда изключение от правото на ЕС за т.нар. "морски газопроводи", в противоречие на Третия енергиен пакет, транспониран в действащия Закон за енергетиката. Съгласно предлаганите промени за такива "морски газопроводи" няма да се прилагат цели глави от закона.

С писмо от 3 април ДАНС и с писмо 28 март МВР искат информация от Министерството на икономиката и енергетиката за действията по Южен поток.

"Имаме съмнения, че внесените промени в българския Закон за енергетиката са подготвени извън България от руски кръгове. Ясно личи, че те обслужват частен интерес. Целта им е да саботират европейските правила чрез измисляне на нова категория "морски газопровод" и да улеснят създаването на тотален руски енергиен монопол. Това ни обрича на външна зависимост и високи цени на газа, парното и тока, поясниха от блока", подозират реформаторите.

Внесените предложения на депутати от левицата няколко месеца по-късно, въвеждащи термина „морски газопровод" и предвиждащи изключения от действащите правила, са национално предателство. Управляващите съзнателно допускат фирма с преобладаващо чуждестранно участие да внася предложения за промени на българското законодателство. Според тях ясно е, че щом ДАНС и МВР искат достъп до част от документите, става въпрос за проблем, свързан с националната сигурност на страната.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във