Банкеръ Daily

Общество и политика

Реформаторите събират подписи срещу Закона за НСО

Реформаторският блок възнамерява да атакува в Конституционния съд новоприетия Закон за НСО. Това съобщи депутатът от формацията Петър Славов.

По думите му над половината от необходимите подписи вече са събрани. След съгласуване с други народни представители, жалбата е напълно готова и събирането на подписи започна в деня, в който се откри предизборната кампания за местния вот - 25 септември.

Своята пълна подкрепа за подписката декларираха народните представители от Реформаторския блок и от Патриотичния фронт.

„За съжаление дори и чисто математически е лесно забележимо, че подписите на депутатите от двете парламентарни групи няма да бъдат достатъчни. Все още ще ни бъде нужна подкрепа от поне още 7 народни представители. Искрено се надявам, че в този състав на парламента има поне още 7 колеги, които могат да се опълчат на разпоредбите в този закон, които потъпкват конституционни права на българските граждани", заяви Славов.

"Всъщност, ако вносителите на закона нямат притеснения от него, не виждам причина и те да дадат своята подкрепа. На същия принцип ние поставихме своите подписи под искането за Конституцията", допълни той.

Промените в Закона за НСО, които народните представители атакуват пред Конституционния съд, бяха приети в края на месец юли основно с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Според РБ и ПФ обаче, част разпоредбите пряко противоречат на основни човешки права по глава Втора от Конституцията - например забраната за полагане на медицински манипулации без съгласието на гражданина или принудителното му задържане от държавен орган, без за това незабавно да бъде уведомена съдебната власт с оглед произнасянето на законосъобразността на задържането.

Facebook logo
Бъдете с нас и във