Банкеръ Daily

Общество и политика

Реформаторите смутени от поканата на ГЕРБ към БСП


"Поканите, които ГЕРБ отправиха към БСП, са силно смущаващи“, заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок. Той обяви за много несериозно да поканиш на разговор за управление хората, които според него са виновни за всички сегашни проблеми в България. „Кабинетът „Орешарски“ не дойде някъде извън земята, той беше с ясен мандат на БСП и с ясната подкрепа на ДПС“, припомни Димитров пред БНР.

Затова според него двете партии нямат никакво морално право да участват в следващото управление и разговори с тях не бива да бъдат водени. Иначе той призна, че не може да се забрани на никого да подкрепя в залата определени политики. „Но когато се правят консултации за управление, има знаци, които са важни – с кой се преговаря, с кой се преговаря два пъти“, каза още Мартин Димитров. Бившият лидер на СДС е категоричен, че България трябва да формира дясноцентристко правителство. „И някак мястото на БСП и ДПС не е там“, заключи той.

Димитров и други представители на Реформаторския блок ще имат среща днес със служебния финансов министър, за да обсъдят бюджета и предстоящата актуализация. Според депутата е притеснително, че в подготвения от служебния кабинет ремонт на бюджета дефицитът, който ще се образува в края на годината, ще е 4%. „Това означава, че Европейската комисия ще започне процедура по свръхдефицит и че България ще бъде санкционирана“, каза Мартин Димитров.

Той съобщи, че по време на срещата ще бъде обсъдена ситуацията около КТБ. Реформаторите остават на непроменена позиция, че искат пълно разследване и отговорност. Те настояват и одитният доклад да бъде публикуван. По време на разговорите ще бъде обсъден и ангажиментът на министъра от ноември да започне изплащане на средства от КТБ. „Искаме да видим какво се случва с неговия план. Но и не трябва да се създават очаквания за неща, които няма да се случат“, каза Мартин Димитров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във