Банкеръ Daily

Общество и политика

Реформаторите ще решават за спорните кандидат-кметове с арбитраж

В общините, където петте партии в Реформаторския блок не могат да се разберат кой да бъде кандидат-кмет, въпросът ще бъде решен чрез арбитраж на централно ниво. Това заяви председателят на СДС и икономически министър Божидар Лукарски, след края на заседанието на Националния изпълнителен съвет на формацията. 

Според него в блока вече са се разбрали Златко Живков да бъде кандидат-кмет в Монтана, Петър Паунов в Кюстендил, Вили Лилков в София, д-р Емил Кабаиванов в Карлово, а Вельо Илиев е номиниран за градоначалник в Петрич. 

Лукарски заяви, че ще даде кметът на община Родопи на прокурор. Причината е, извършената от прокуратурата проверка, която доказала, че петте подписа на лидерите на партиите в блока за регистрацията на бъдещата Общинска избирателна комисия, са фалшиви.  "За да има такава експертиза е необходимо най-малкото да бъде взет образец от подписа на съответното лице. Напълно отговорно заявявам, че на мен образец от подписа не ми е взиман. Това, което изнася съответната госпожа в публичното пространство не е истина и е набеждаване в престъпление, което само по себе си представлява престъпление по силата на Наказателния кодекс", заяви Лукарски. 

От СДС обявиха, че в действителност част от техните структури няма да подкрепят кандидатите-кметовете на Реформаторския блок, а тези на ГЕРБ. "Знаете, че СДС подкрепя кандидати на ГЕРБ и на други партии. Други партии, пък подкрепят кандидати и на СДС и на Реформаторския блок. На местните избори всичко не е в единна посока. Местните избори са специфични и се различават от всеки друг избор. Има и кандидати на СДС, които са подкрепени от ГЕРБ, знаете за град Кюстендил", коментира заместник-председателят на СДС Любен Петров. 

Икономическият министър не се знае да каже кога Реформаторският блок ще стане единен политически субект, тъй като имало много подводни камъни, но явяването на коалицията с единна регистрация в ЦИК за изборите, бил една от стъпките това да стане. 

От СДС признаха, че са най-губещата партия от единното явяване на вота, тъй като в общините, където партията имала четири или пет общински съветници, сега ще трябва да ги дели с другите представители от Реформаторския блок. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във