Банкеръ Daily

Общество и политика

Реформаторите подкрепят вътрешния министър

Митът, че служебният кабинет ще бъде надпартиен и независим от една или друга политическа формация започва малко по-малко да се развенчава. Пореден пример за това е днешната инициатива, която обяви Божидар Лукарски от Реформаторския блок.

На пресконференция днес той сподели, че коалицията подкрепя и насърчава вътрешния министър Йордан Бакалов, който се закани, че няма да има прошка за онези, които се занимават с купуването на гласове около изборите.

"Мерките, които министър Бакалов обяви са хубави, но се надяваме да не останат само пожелания", сподели председателят на СДС и предизборния щаб на Реформаторите Лукарски. Той съобщи, че ще поиска официална среща с вътрешния министър, на която блокът да даде конкретни предложения.

Според Лукарски в доста областни градове има директори в МВР, които са били назначени в последния момент от предишното правителство, като основна идея е да помагат на ДПС и БСП в конкретни райони при организацията и провеждането на предсрочните избори. Лидерът на СДС обяви, че част от тези хора имат компрометирано минало и криминални връзки, тъй като се занимават с купуването на гласове. Именно поради тази причина Реформаторите съставят списък с имена, които ще дадат на вътрешния министър, който чрез съответните кадрови промени да ограничи тези порочни практики.

Намеренията, които изтъкват от блока наистина са много хубави. Още повече, че основната задача на служебния кабинет е да осигури провеждането на честни избори. А те със сигурност няма да са такива, ако порочните практики с манипулиран, корпоративен и купен вот се проявят отново. Всички това, което изглежда като съвет към вътрешния министър кой е годен и кой не, все пак буди съмнение. Още повече, че политическата кариера на Бакалов се свързва именно със СДС.

Лукарски все пак уточни, че предложението идва от техните симпатизанти, които посочват конкретни имена в някои райони, като един от тях е Пловдивска област. Освен тази идея, която изглежда като опит за дирижиране и задаване на тон на вътрешния министър, Реформаторите за сетен път се противопоставиха срещу изграждането на газопровода "Южен поток".

Новоизбраният заместник-председател на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев предупреди, че всяко забавяне и вземане на решение по проекта "Южен поток" може да доведе до много сериозни санкции за страната ни. По думите му министър-председателят Близнашки или всеки министър може да повдигне въпроса за спирането на проекта на Министерски съвет и по този начин да бъде взето решение около казуса.

"На практика се вижда, че когато правителството бездейства и изчаква други да вземат решение, строителите действат и правят на практика този проект необратим", каза още Делчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във