Банкеръ Daily

Общество и политика

Реформаторите питат президента дали е канил Путин за 3-ти март

Писмо до президента Румен Радев с питане дали е поканил президента на Русия Владимир Путин за патрон за честванията за 3 март изпратиха от Реформаторския блок. То е подписано от Петър Москов.

В писмото се пита и дали националният празник ще се проведе и под патронажа на президента на Руската федерация?" "Смисълът на патронажа е покровителство. Считаме, че е неуместно една от символните дати на българското освобождение и независимост да бъде свързвана с покровителство от страна на други държави", пишат от блока. В писмото се напомня, че честванията по повод 140 години от Освобождението на България ще съвпаднат с българското председателство на Съвета на ЕС на фона на много противоречия и нерешени проблеми между Европейския съюз и Русия. Това ще даде лош знак към нашите партньори от европейския и евроатлантическия съюз", смята Москов.

"В контекста на манипулативното интерпретиране на исторически факти, свързани със създаването и разпространението на българската писменост от страна на президента на Русия, считаме, че поканата за провеждане на националния празник под егидата на политици, които изопачават основни исторически факти, формиращи българската национална идентичност, е предателство на националния интерес", пише още в писмото.

Преди ден зам.-председателката на БСП Деница Златева съобщи, че руският президент Владимир Путин ще присъства на честванията на 140 години от Освобождението на България на 3 март догодина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във