Банкеръ Daily

Общество и политика

Реформаторите няма да върнат мандата, обяви Кунева

Реформаторския блок би приел третият мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент, ако президентът Росен Плевнелиев го предложи на коалицията. Това каза лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева.

По Конституция в такава ситуация държавният глава трябва да връчи трети мандат на парламентарно представена формация по свой избор. "Третият мандат е натоварен с нещо повече от това да бъде просто връчен, той е натоварен с моята надежда, че ще бъде реализиран мандат в това Народно събрание", каза в петък президентът. Запитан на кого ще връчи третия проучвателен мандат, той заяви: "Логичният избор за мен е третият мандат да дам на Реформаторския блок. Това е с голяма степен на вероятност".

Тя сподели, че не й се струва уместно, когато се предлага един мандат, да се обръща гръб на институция като президентската. Това е дълбоко некултурно политически и човешки, категорична е Кунева.

Меглена Кунева обясни, че не става въпрос за участието на Реформаторския блок в правителство." Не може след като си подал оставка, някой от министрите да влезе в нов кабинет", уточни тя.

В петък президентът връчи мандат за кабинет в 43-ото НС на лидера на партия ГЕРБ, която има най-голямата парламентарна група. Премиерът в оставка Бойко Борисов върна мандата на държавния глава както беше обещал. По Конституция Плевнелиев трябва да връчи втория мандат на БСП, която е втора по брой депутати в Народното събрание. Председателят на партията Корнелия Нинова обаче, вече обяви, че социалистите също ще го върнат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във