Банкеръ Daily

Общество и политика

Реформаторите няма да бъдат пречка за дясноцентристко управление

Нашето присъствие тук е задължаващо, защото е плод на последните капки търпение на българския народ към представителната демокрация. Това каза Радан Кънев, лидер на ДСБ, част от Реформаторския блок.

„Ние сме тук по волята на българските граждани. На тези, които гласуваха, но и на тези, които не го направиха. Едва за втори път толкова голям процент от гласувалите са представени в Народното събрание, но и за първи път резултатът толкова зависи от факта, че повечето българи не се довериха и не участваха в изборите”, каза Кънев.

„В този парламент, ние трябва да търсим компромиса, но нужния компромис за реформи, а не фалшивия консенсус на фалшивите елити зад гърба и за сметка на гражданите”, заяви още той.

„Трябва да съставим правителство според волята на народа, но не и правителство на всички, което оставя народа в опозиция. Избирателите се произнесоха за трудно дясно правителство, срещу което да стои трудна лява опозиция. И ние трябва да проявим смирението и упорството да постигнем това, което изборните резултати повеляват”, акцентира в обръщението си Кънев.

Ние от Реформаторския блок ще направим всеки компромис, освен с нашия възглед за най-важен обществен интерес – смело начало на правосъдната реформа, административната реформа и удар по корупцията в обществените поръчки и еврофондовете, заяви още лидерът на ДСБ.

"Реформаторският блок няма да бъде пречка за съставянето на дясноцентристко управление", каза от своя страна Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите”.

Тя декларира, че Реформаторите ще работят за създаваме и укрепване на реформаторско мнозинство. „Нови избори ще предизвикат криза. Правителство на малцинството ще е третото, което няма да изкара мандата си”, каза още тя.

Кунева даде кураж на ГЕРБ да състави кабинет. Тя обяви и че Блокът не одобрява пасивното одобрение от страни, докато страната влиза в поредната криза. „Въпрос на смелост е политиците да се ангажират с управлението, без да калкулират риск”, каза Кунева

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във