Банкеръ Daily

Общество и политика

Реформаторите не искат Борисов за премиер

Реформаторският блок обяви в декларация, че не иска бъдещият премиер на страната да е заемал този пост и преди, което на практика изключва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като вариант за министър-председател с тяхната подкрепа.

Реформаторският блок отива на предсрочните парламентарни избори, за да оправдае надеждите на гражданите за по-добър живот и налагане на европейски стандарти в политиката, се казва в декларацията на петте партии. В нея се обещава, че блокът ще бъде алтернатива на последните управления на страната и установения от тях модел на беззаконие и бедност.

Блокът гарантира, че всеки пуснат за него глас на изборите е за провеждането на реформи в правосъдието, сигурността, енергетиката, както и в публичната администрация и прекратяването на партийната намеса в държавната служба. Реформаторите се обявяват за незабавно приемане на Европейския банков надзор, ускореното присъединяване на България към еврозоната и създаването на Европейски енергиен съюз, в който страната ни да има активна роля.

Те искат доверието на хората, за да могат да въведат електронните услуги за гражданите, бизнеса и администрацията, както и да отстранят от властови позиции всички лица, свързани с бившата Държавна сигурност и лицата със зависимост и конфликт на интереси. Блокът изразява позицията, че ще участва в реформистко дясно-центристко правителство, за да отстрани от управлението БСП и ДПС, както и да спре ксенофобските и национал-популистки формации, които отдалечават България от Европа.

Реформаторите са готови да предложат въвеждането на дясна социална политика, основана на реформа в образованието, здравеопазването и социалната сфера. Блокът желае да допринесе до развиването на благоприятна среда за развитие на бизнеса, както и да подготви проект за промени в Конституцията до 2016 година.

Не на последно място те желаят да бъде проведена операция "Чисти ръце", с която да бъде направено пълно разследване на политическите и икономическите управления. Именно с това предложение те смятат да създадат анкетна комисия, която да разследва избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, както и други скандални държавни назначения. С "Чисти ръце" обещават осигуряването на пълна публичност на договорите по проекта "Южен поток".

Реформаторите считат, че за да постигнат поетите ангажименти е нужно бъдещият министър-председател, финансов и вътрешен министър да бъдат политици с безупречна репутация, които до сега не са заемали тези постове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във