Банкеръ Daily

Общество и политика

Реформаторите настояват Радев да преосмисли отварянето на секции в Турция

Президентът Румен Радев и неговият премиер да преосмислят отварянето на секции в Турция. Това се посочва в позиция на Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” във връзка със зачестилите опити за вмешателство от страна на Турция в изборите у нас и ескалиращото напрежение между Анкара и страни членки на ЕС.

"Външно министерство ясно да постави пред Анкара границите в отношенията между две страни в изборна ситуация, които категорично изключват намеса на посланици в процеса. За България отношенията с Турция са от първостепенно значение и турският посланик трябва еднозначно да уважава суверенитета на България. Президентът и премиерът на България да гарантират ненамесата на Турция на изборите у нас, включително и чрез недопускане на организиран стимулиран вот на изборни туристи на територията на България", се казва в позицията.

Във връзка с изявленията на турското правителство, че ще спре изпълнението на споразумението с ЕС за бежанците, коалицията предлага да се предприемат незабавни действия по организиране на присъствието на европейски сили за сигурност по южната граница на ЕС в съответствие с правата ни като член на ЕС и НАТО по линията на колективната сигурност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във