Банкеръ Weekly

Общество и политика

Реформаторите като инструмент

Какъв инструмент? На кого? За какво? И защо инструмент?


Разбрал - недоразбрал , българският избирател се втурна да интерпретира случайно дочута реплика в неделния следобед по една национална телевизия. "Пак ще обслужват властта! Аман от празни приказки на политици", възмути се десен симпатизант във Фейсбук, където говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев се похвали с видео от участието си в предаването "Всяка неделя". "Какво се чудите? От самото начало са маша. Ще видите след изборите", прогнозира счетоводител от Плевен. Друга версия пък гласи, че "ДСБ са големи хитреци - обградиха се с партийки, за да си вдигнат рейтинга и да се върнат на бял кон във властта". "Наслушали сме се. На никого не вярвам вече", отсече Мария от Шумен, обобщавайки мнението на по-голямата част от българския електорат.


А председателят на ДСБ просто сподели предизборните си амбиции пред Кеворк Кеворкян: "Ние се борим да бъдем първата скорост на Европа, да бъдем сърцето на Европа. България, не Реформаторският блок. Той не е важен, той е само инструмент." И допълни, че евролистата на дясното обединение е изготвена така, че в Брюксел да отидат най-добрите български и европейски политици, за да кажат на общността едно единствено нещо: "Не ни изоставяйте!".


Трудно му е на българския избирател да повярва, че страната му може да бъде първа скорост на когото и да било, когато собствената си каруца управлява "на заден". Как да повярва, че компрометиращата се ден след ден пред международните си партньори България може да попадне в сърцето на Европа, когато повечето от собствените й политици страдат от остър недостиг на морал? И за какви инструменти изобщо си говорим, когато пак ще коленичим, за да се молим, вместо веднъж завинаги да се докажем?


"Именно. Опитваме се да направим немислимото за българските условия", отговори пред Кеворкян Кънев. Увери, че томахавката на старите кавги сред реформаторите вече е заровена, а вътрешнопартийните противоречия завинаги са останали в миналото. И допълни, че за да е сигурен електоратът в искрените намерения на дясното обединение, то наистина възнамерява да направи немислимото. "В случай че Реформаторският блок попадне във властта, след две години ще я върне, за да получи повторно подкрепата на суверена", обяви говорителят на блока, буквално взривявайки социалните мрежи и собствените си симпатизанти.


"Затова ли да ви подкрепяме? За да върнете България на мафията!? Пълна лудост! Как ще убедите големите от ГЕРБ, БСП и ДПС да върнат властта? Това е самоубийство!", бяха само част от коментарите във Фейсбук. На повърхността отново изплуваха партийните кавги, оправданията за минали прегрешения, както и бившата фамилия на водача в евролистата Меглена Кунева. И романтичният образ на дясното обединение тотално се разби на пух и прах.


В това несъответствие между желания и реалност угасват за съжаление повечето послания на новата десница. И как да е другояче, когато агитира с плагиатстван клип, предлага най-доброто, но по чужд модел, и обещава немислимото така, както го постигна някога собственият й предшественик, но при съвсем различни обстоятелства. Затова не е никак странно, че избирателите са чувствителни към инструментариума на политическата власт. Отдавна си патят от красиви обещания за светли бъднини и е твърде наивно да вярват, че зад познатия модел на агитация могат да се крият чисто нови намерения. Нещо, което поне реформаторите би трябвало да знаят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във