Банкеръ Weekly

Общество и политика

Реформаторите: БСП, ДПС и ГЕРБ се снишават пред Русия

Българският парламент не излезе с ясна и категорична позиция около ситуацията в Крим, тъй като е силно зависим от Кремъл. Фирмите, близки до управляващите и опозицията ще вземат участие в обществените поръчки по проекта "Южен поток" и така ще се източат около 4 млрд. лв. и по този начин ще продължи ограбването на българските данъкоплатци. Такава е позиция на Реформаторския блок, която бе представена пред медиите на извънредна пресконференция. Събитието се проведе в централата на ДСБ, като участие взеха Радан Кънев, Трайчо Трайков, Мартин Димитров и Димо Бечев.

"В липсата на позиция на България няма русофилство или русофобство. Има корупция, има мафиофилство. Липсата на позицията се дължи на желанието на всички политически сили в днешния парламент да участват в корупционни схеми свързани с проекта "Южен поток", каза Радан Кънев.

"На второ място във връзка с кризата в Крим има ясен национален интерес на България. Този национален интерес е спирането на корупцията и кражбите, които водят след себе си до очертаващия се фалит на Националната електрическа компания. На второ място - националния интерес изисква обща европейска енергийна политика и общоевропейска позиция по тази криза. На трето място защитата на българския национален интерес минава през Европейския съюз и минава чрез силна българска позиция пред ЕС, която да използва кризата за това България да бъде интегрирана в т.нар. първа скорост на европейската интеграция по един категоричен начин", заяви още  Кънев.

"Парламентарните партии решиха да отложат декларацията за Крим с придържане към логиката на Живков. Помните, че той беше казал "нека се снишим докато отмине бурята и след това ще му мислим". Само, че в днешно време това мислене не работи. Не можем да отлагаме вземането на реална позиция, тъй като България трябва да отиде на масата с ясно виждане, а не после да се съобщава, че е взето някакво решение в Брюксел и ние да се придържаме към него и да научаваме от световните агенции какво е казал Орешарски.

Ние не виждаме мотивация защо БСП, ДПС и ГЕРБ отложи декларацията. Навярно това е защото са навързани и са с общ интерес, въпреки всичките си боричкания в парламента, като обща пресечна точка, която диктува снишаването пред Русия се нарича "Южен поток". Именно този проект ги обединява заедно, диктува преливането на техните интереси, като те са скачени съдове като тръбите на "Южен поток. Тези парламентарно представени партии са "заверени" една към друга, а както се вижда - всички техни бизнес кръгове са замесени в проекта за пренасяне на "синьо гориво", каза Димо Бечев от външнополитическия съвет на Реформаторите.

"Действията на правителството са логична и са паническа стъпка, за да се замаскира липсата на финанси в НЕК. Опитват се да се въртят едни пари, които ги няма, но трябва да са налични, за да функционира компанията. Крайно време е Държавната комисия по енергийно и водно регулиране да изиграе ролята си на независим регулатор. Ситуацията с електроразпределителните дружества в момента е такава, че държавата иска да се покрият заемите към нея, без тя да разплати средствата, които има да връща. Това е същата ситуация, като с Данъка добавена стойност преди години, когато налогът не бе връщан на фирмите", каза Трайчо Трайков, който е енергиен експерт към блока.

Според него ако държавата национализира ЕРП-тата това ще струва няколко милиарда лева. Най-малко 1.6 млрд. трябва да отидат, за да се плати стойността, за която дружествата стъпиха на българския пазар, да се издължат суми, които ЕРП-тата са инвестирали, както и да се приготвят пари, които да покрият заемите им. "Ситуацията пред фалит на НЕК се дължи и заради АЕЦ "Белене" и поради това, че там бяха пръснати около 2 млрд. лева. Ако не беше този проект сега нямаше да има такъв дефицит", отбеляза още  бившият министър на енергетиката.

 

 

 

Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във