Банкеръ Daily

Общество и политика

Реформатори и патриоти обсъдиха подкрепата за кабинета

Депутати от Реформаторският блок и от Патриотичния фронт се срещнаха в парламента, за да обсъдят как да излязат от ситуацията, след като патриотите се обявиха против назначаването на излъчените от реформаторите Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и Веселин Пенев за областен управител на София.

След срещата Радан Кънев от Реформаторския блок коментира, че явно ще трябва да се водят още разговори, за да стигнат до общо решение, но имало желание за общо решение.

„Водят се преговори мнозинството да продължи да съществува в първоначалния си вид - Патриотичният фронт да не оттегля подкрепата си. Говорихме от самото начало за стабилно парламентарно мнозинство. То неслучайно включва и АБВ, които са ни много далечни идеологически, именно за да не се броят гласовете до един до двама и да се трепери, на подкрепа на ДПС и прочие. Има всички шансове за запазване на мнозинството, но процесът е много труден. Не крием, че днес не сме постигнали съгласие, но поне изяснихме позициите си. Няма никакво съмнение, че ние сме много различни - те го знаят и ние го знаем. Това е елемент от споразумението помежду ни. Аз затова казах - става дума за ценностен конфликт, а те се разрешават много по-трудно от тези, свързани с интереса например", добави още Кънев.

Съпредседателят на патриотите Валери Симеонов обясни, че че във вторник ще стане ясно дали Патриотичният фронт ще оттегли подкрепата си към правителството.

„Във вторник по време на коалиционния съвет ще обсъдим въпроса с останалите 12 партии, които ни подкрепят, след което ще има решение на Политическия съвет. Това ще бъде окончателното решение. Колегите от Патриотичния фронт проявиха доста сериозно разбиране и поеха ангажимент да търсят решение на въпроса, така че ще изчакаме. Може би било много ефектно и красиво да кажем: край, тяхната веричка, но не е така", заяви Симеонов.

„За нас най-приемлив е вариантът - оттеглянето на тези две кандидатури, те за нас са неприемливи. Нека да не изпреварваме нещата. Те са достатъчно разумни хора, проявиха отговорност и разбиране. Лично министър Москов дойде. Нека те да помисля също. Другата седмица ще продължим нашия разговор. Нашето решение не се отлага, то е свързано с различни нива. Има едно решение, което е категорично и то ще е на Политическия съвет на цялата коалиция - това е орган от 9 членове, който като вземе решение, друго вече няма да има, но това ще бъде най-накрая", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във