Банкеръ Daily

Общество и политика

Реформата в съдебната система ще продължи, увери Екатерина Захариева

Европейската комисия ясно и категорично заявява, че постигнатият от България прогрес в рамките на механизма за проверка и сътрудничество е достатъчен. Това каза министърът на външните работи и вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева на брифинг в Министерския съвет по повод информацията, че ЕК обмисля отпадане на мониторинга на България.

Захариева припомни, че за първи път през 2017 г. са направени конкретни 17 препоръки по шестте показателя. "Докладът посочваше, че с непрекъснатото политическо лидерство и решимост за постигане на напредъка България би трябвало да може да изпълни оставащите препоръки в близко бъдеще. Година по-късно първите резултати вече бяха налице. Комисията констатира, че част от 17-те препоръки са вече изпълнени. На тази база наблюдението на трите от шестте показателя беше прекратено от ЕК", каза външният министър. По думите й ЕК ясно и категорично заявява, че постигнатият от България прогрес в рамките на механизма е достатъчен.

Министърът уточни и какво следва. "Тъй като имаше доста интерпретации и спекулации по темата как ще приключи механизмът - той е създаден с решение на ЕК. Поради тази причина, той трябва да приключи с решение на ЕК. Така както е по договора за присъединяване, комисията ще вземе под внимание, ще изпрати доклада и мнението на съвета до Европейския парламент. Всички доклади досега, подчертавам, са били изпращани на ЕП в комисията LIBE, за да може ако ЕП реши, да вземе отношение. Досега това не се е случвало. Захариева допълни, че няма да спекулира с точната дата за отпадането на мониторинга, защото процедурите са в обсъждане.

Реформата в съдебната система ще продължи, независимо дали има или няма механизъм, обясни още външният министър.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов добави, че България продължава да усъвършенства системата за борба с организираната престъпност. "Докладът в момента показва, че сме достигнали нива, които ни гарантират доверие, постигнати са трайни резултати, насочени към това да дадем сигурност на българските граждани, да отговорим на обществените очаквания, да утвърждаваме доверието към МВР и службите, които противодействат на престъпността. И в предишния доклад се отбелязваха мерките за противодействия на корупцията, беше посочена като положителна практиката и ние продължаваме да ги развиваме", посочи Маринов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във