Банкеръ Daily

ВМРО предлага

Референдум заедно с президентския вот като изход от кризата

Референдум успоредно с президентския вот, а следващите избори да са за ВНС. Това поиска Искрен Веселинов, зам.-председател на ВМРО.  

Това е единственият изход от конституционната криза, в която изпадна България. 

1. Подкрепяте ли изпълнителната власт да се избира пряко от гражданите в два тура?

2. Подкрепяте ли Народното събрание да заседава на сесии, а не постоянно?

3. Подкрепяте ли въвеждането на образователен ценз за гласуване?

На тези въпроси да отговорят българските граждани на референдум, предлага заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. Според него биха могли да се добавят и други въпроси - за мястото на прокуратурата в съдебната система, за забрана на пропаганда срещу половата идентичност или задължителното гласуване - решение на президента.

Веселинов заявява, че президентът вместо да става част от маневрите на партиите и конституционната безизходица би могъл да внесе в Народното събрание своя проект за промяна на Конституцията, с който ще промени системата като цяло. Но това го чакаме вече една година, затова според Искрен Веселинов  благодарение на промените в закона, инициирани от ВМРО, вече е възможен референдум по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

Той смята, че този референдум би могъл да се състои успоредно с президентския вот, а следващите избори да са за Велико народно събрание, което ще е обвързано с народната воля. "Така ще получим истинска, а не оперетна смяна на системата. Ще излезем трайно от безпътицата, в която ни вкара партийния антагонизъм. И не на последно място - ще имаме шанс завинаги да извадим олигархията от политиката", категоричен е заместник-председателят на ВМРО.

Ето позицията му, публикувана във „Фейсбук“:

"Маневрите на протестърските партии в новия парламент приличат на сложни военни маневри, при които всеки е срещу всеки, но не смее да даде първия изстрел.

ИТН твърдят, че са победили, макар да взеха само 600 хиляди гласа, и трябва да управляват без някой да им се меси, а другите имат право да ги подкрепят или ще ходят на избори. Безотговорна държавнически теза, но полезна за опазване на един електорат, който гледа гнусливо на всички стари муцуни в политиката и омешването с тях би го демотивирало. Впрочем този електорат чака мигновени чудеса и успехи, каквито в политиката са невъзможни. Той е култивиран след дълги години осмиване на традиционната политика и политици, след повсеместно отрицание. Липсва му каквато и да било идея какво трябва да дойде след тях. Освен, че е време за „друго“. Това „друго“ не е ясно нито на Слави, нито на майсторите на скеча, които днес го представляват в Парламента. (Впрочем трябва ли да изписвам вече с главна буква името на институцията, след всичко, което се случи там след последните два избора?!)

В момента за бъдещето на ИТН изглежда по-ужасно да получат подкрепа за свой кабинет, отколкото ако бъдат бламирани. В първия случай ще се сблъскат челно с проблеми, от които нищо не разбират, ще работят във враждебна среда и с кратък хоризонт - лесно могат да се окажат виновни за всякакви неща и да загубят подкрепа при едни скорошни избори.

Във втория ще продължат да правят това, което умеят най-добре: да критикарстват, да дават акъли и защитават каузи. Ще громят в 7/8 от сутрин до здрач предателите от ДБ, ИБ(Г)НИ и президентството, без да забравят архиврага - ГЕРБ. Всичко това ще им даде политически точки без да носят отговорност, а и време да разберат политиката като процес".

Facebook logo
Бъдете с нас и във