Банкеръ Daily

ГЕРБ склони пред патриотите:

Референдум за формата на управление и за промени в територията на страната

Вече национален референдум ще може да се провежда и по въпроси от компетентността на Великото народно събрание. Това решиха депутатите при окончателното приемане на промените в Изборния кодекс.

Предложението бе на "Обединени патриоти". То не бе подкрепено от правната комисия, но "мина" в пленарната зала. Промените бяха приети чрез преходните и заключителни разпоредби на промените в Изборния кодекс. 

Досега в закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление бе изрично записано, че чрез национален референдум не могат да се решават въпроси от компетентността на Великото народно събрание. Според приетите текстове обаче тази забрана отпада. А по конституция от компетентностите на Великото народно събрание са въпросите за приемане нова конституция, изменението на територията на България или промените във формата на държавно устройство и на държавно управление.

Също така би могло да се инициира допитване и за образователен ценз при гласуване, за което настояват от ВМРО.

В пленарната зала днес не бяха приети други предложения на "Обединени патриоти", а именно да се провеждат избори за кмет и в населени места под 350 души.

Идеята на патриотите е заедно с изборите за Велико народно събрание да се проведе референдум за образователен ценз за гласуване, връщане на задължителната казарма, разширяване на правомощията на президента със законодателна инициатива и вот на недоверие.

Дори на референдума да се демонстрира желание за промяна по някой от тези въпроси, последната дума отново ще е на Великото народно събрание. 

Интересното е, че в проекта на ГЕРБ за промени в основния закон е записано да отпадне Великото народно събрание и обикновен парламент да може да приема нова конституция и съществени промени в действащата. Това се съчетава с намаляване на броя на депутатите от 240 на 120.

А след това промените ще трябва да бъдат одобрени именно на национален референдум от повече от половината от гласувалите избиратели, при участие на не по-малко от половината от тях.

"Политическото сметкаджийство, съчетано с неграмотност, вече откровено застрашава националната ни сигурност. Понеже вчера Обединени патриоти заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си за пишман проекта на конституция, ако не се приеме предложението им да отпадне забраната за провеждане на референдум по въпроси, пряко засягащи конституционния ред, днес тези от ГЕРБ клекнаха, промениха становището си и ... направиха възможно под въпрос да бъдат поставени - забележете! - изменения на територията ни; формата на държавно устройство и управление; непосредственото действие на конституционните разпоредби; спазването на международните договори, които страната ни е ратифицирала; неотменимостта на основните права на гражданите и въобще - цялата ни конституция!" Това написа във Фейсбук по повод промените зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков.

Според социалиста, за да продължат "безотговорния си експеримент с изготвяне на нова конституция, ГЕРБ, по акъла на “патриотите”, практически се опитва отсега да отмени Основния закон на България".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във