Банкеръ Daily

Общество и политика

Референдум в четири села край Обзор за оставане в община Несебър

Независимо от наличие на съдебно решение и становището на Централната избирателна комисия, снощи, след драматично заседание, общинската избирателна комисия в Несебър допусна провеждане на нов референдум в 4 села край Обзор. На него 226 жители ще трябва да отговарят на въпроса: „Подкрепяте ли предложението Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в пределите на община Несебър“.

Общественото допитване бе поискано след референдум, проведен в Обзор и още 6 села по-рано тази година. Тогава 73 % от участвалите гласуваха да се отделят от община Несебър.

Сега ще гласуват желаещите да останат административно към Несебър.

След решение на административния съд в Бургас, че провеждането на нов референдум е незаконосъобразно и становище на ЦИК той да бъде спрян общинската избирателна в Несебър късно снощи реши референдум да има.

Защо въпреки съдебното решение общественото допитване трябва да се проведе обяснява пред БНР Росица Ракова от изпълнителната комисия, внесла в общинския съвет на Несебър предложението за контрареферендума.

„Продължаваме да твърдим, че бъдещата община Обзор няма как да се издържа икономически. Нашите надежди са да останем в пределите на община Несебър, да продължим да се надяваме на бъдещите проекти и планове с общината“, заяви тя.

Провеждането на нов референдум е незаконосъобразно, казаха жители на Обзор.

„Гласувахме да преминем към община Обзор и все още се опитват да ни правят спънки и да оспорват и да се опитват да казват, че мнозинството от селата искат да си останат. Няма нищо такова“, твърдят те.

Четири са секционните комисии, които ще бъдат разкрити днес.

Гласуването ще продължи от 7 часа до 20 часа и хората ще гласуват с хартиени бюлетини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във