Банкеръ Daily

Румен Радев:

Редно ли е САЩ да ни кажат, че се вършат престъпления?

Прокуратурата зае страната на статуквото, което доведе до тази нечувана корупция, заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Държавният глава е на военните учения на полигона "Корен". Там е и посланикът на САЩ Херо Мустафа.

Президентът Румен Радев призова прокуратурата да свърши сега своята работа по темата с шестимата българи, на които САЩ наложиха санкции.

"Според вас редно ли е отвъд Океана да ни кажат, че тук се вършат престъпления, крупни финансови престъления, а нашата прокуратура да не ги вижда? Ние няма как да продължим напред, ако прокуратурата не си свърши работата, но тя вече дълго време отказва категорично да си свърши работата, особено с последните акции на прокуратурата, тя вече зае ясно, категорично страна - страната на това статукво, което доведе до тази нечувана корупция", заяви държавният глава.

Според него правителството на САЩ е посочило само част от корумпираните лица у нас и добави, че разследването трябва да продължи на наша територия. Той коментира, че прокуратурата удря определени олигарси, но брани други.

„Фактът, че се налагат такива санкции на български граждани и фирми, е ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция. Няма кой отвън да разплете тази схема докрай. Редно ли е зад Океана да ни кажат, че тук се вършат престъпления, а прокуратурата да не ги вижда. Прокуратурата взе страна на статуквото. Васил Божков беше ударен, след като е спрял да си плаща „такса спокойствие“, коментира Радев.

Държавният глава приветства решимостта на американското правителство да подкрепи българското общество в стремежа му към повече прозрачност.

„Ако институциите бяха по-независими и си вършеха работата, както трябва, ние нямаше да стигнем дотук. Ако от медиите бяха задавали важни въпроси, например: „Защо предишният министър-председател пуши пури с хазартни босове, на които се опрощават огромни дългове?“„Защо играе карти и ходи на лов с мастити олигарси, които печелят огромни обществени поръчки?“... Това не е знак срещу страната, това е знак за страната ни и българското общество“, коментира Радев санкциите, наложени от САЩ  на определени лица.

Той обясни, че е призовал партиите да се чистят от хора, за които имат съмнение, че са корумпирани.

Попитан за рокадите в МВР и службите, Радев отговори: "МВР е превзето от режима, който ни доведе до най-бедната страна в Европа. Трябва да има категорична промяна".

"Г-н Рашков изпълнява отговорно своята мисия. МВР е превзето от режима, който ни доведе до това да сме най-бедната страна в Европа. Трябва да има категорична промяна и служебното правителство върви към тази промяна", подчерта президентът.

В учението на полигона Корен участваха близо 800 военнослужещи от сухопътните войски на България, 210 единици бойна техника, 50 души от Гърция и лекопехотен взвод от Румъния.

Румен Радев даде висока оценка на българската армия и показаното на полигона. Според него армията ни може да действа ефективно в сложна ситуация. Той подчерта, че проблемите в армията са много, но всеки вложен лев трябва да води към бойна способност.

„Това учение показа мотивация, планиране на изключително високо ниво и най-вече провеждане – с много стройна организация по провеждане на учението. В сложна среда, това е батальонно учение с български, гръцки и румънски военнослужещи, които действаха в реално време, интензивен огън и маньоври“, каза държавният глава.

Относно проверките във военното министерство, Радев заяви: „През последните години имаше повече внимание към финансовото осигуряване на въоръжените сили, но това осигуряване трябва да се изразходва по възможно най-добрия начин – ефикасно, ефективно, прозрачно, защото армията изостана години наред в своето финансиране, а проблемите са много.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във